Реклама / Ads
3| 4493 |12.10.2014 НОВИНИ

Тежък вирус причинил смъртта на животните в зоопарка

.
Източник: Архив
Тежък вирус е покосил 10-те тревопасни животни в софийската зоологическа градина, показват множеството изследвания в различни лаборатории. Подробности около разпространението на вируса ще станат ясни тези дни, когато Агенцията за безопасност на храните съобщи официално резултатите от проверките.
 
"Няма отравяне от храна, няма умисъл, всичко е в резултат на тежка вирусна болест", заяви Манол Нейков, директор на Столичния зоопарк, предава Стандарт. Подобна болест покосила животни и в други европейски зоопаркове това лято, като например в Холандия. "Месец и половина след смъртта на животните ситуацията вече е спокойна", посочи Нейков.

От 15 септември зоопаркът отново е подновил доставките на фуражи и сено от фирмите, с които работи. Проби от храната са били изследвани в различни лаборатории в София, Пловдив и Германия, но не са открити следи от пестициди, хербициди или микотоксини.

В момента тече подготовката на зоопарка за зимата, съобщи Нейков. На 20 октомври "Топлофикация София" ще пусне отоплението.

На конференция на Европейската асоциация на зоопарковете и акваристите (ЕАЗА) преди седмица столичната зоологическа градина е договорила да получи нови животни от други зоопаркове. "Едни от най-интересните видове ще са хумболтови пингвини, ще получим 2-3 двойки", посочи Нейков. Преди това обаче трябва да се построи пингвинарник. Това е съоръжение със специфични изисквания - наличие на басейни, скали, малки помещения, където да се прибират животните.

Очакват се специалисти от ЕАЗА да помогнат в проектирането на пингвинарника, така че той да отговаря на всички изисквания. Едва тогава ще бъдат доставени новите животни.

Столичният зоопарк е договорил и кенгура. В момента най-редките видове в столичния зоопарк са амурският тигър и хипопотамът, посочи Нейков. Те попадат в Червената книга на застрашените от изчезване животни на много страни по света. Двойка папагали жако, също от защитени видове, са пък най-новото попълнение. В зоопарка те попадат, след като са конфискувани при незаконно пренасяне през граница. Папагалите обаче са все още под карантира и не могат да бъдат видени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5777 |05.10.2014 16-годишен тийнейджър без книжка е причинил смъртоносната катастрофа . 0| 7633 |02.10.2014 Нов вирус тръшка мълниеносно деца . 0| 6130 |30.09.2014 Ученикът от Американския колеж умрял от вирусна пневмония . 3| 6533 |28.09.2014 Вируси започват да ни мачкат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads