Реклама / Ads
3| 5352 |21.09.2010 НОВИНИ

Тежките професии с по-леко пенсиониране

.
По-лек вариант за пенсиониране на миньори, металурзи, химици и всички работещи в първа и втора категория труд търсиха депутати от ГЕРБ, синдикалисти от КТ “Подкрепа” и социалният министър Тотю Младенов.
 

Почва се работа по предложението на шефа на НОИ Христина Митрева през идната година да се увеличава или стажът, или възрастта по избор за работещите в тежките професии. Социални експерти умуват и за 2200-2400 лева максимален доход за осигуровки. Сега той е 2000 лева месечно и над тази сума не се дължат вноски. Запазване на точковата система за пенсиониране и увеличаване с една точка на необходимия максимален брой за пенсия. Това е предложила за обсъждане управителката на НОИ Христина Митрева като вариант на пенсионна реформа, който да бъде изпробван през следващата година.

По-късно тя обясни пред “Труд”, че става въпрос само за работещите в първа и втора категория труд, или т. нар. тежки професии. Досегашният проект, който бе приет от социалната комисия миналата седмица, предвижда плавно увеличение на възрастта за хората от първа и втора категория труд. След среща при председателката на парламента Цецка Цачева с президента на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев и социалният министър Тотю Младенов стана ясно, че се търсят нови варианти за пенсиониране на категорийните работници. Според вицепрезидента на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов схемата предвижда работещите да избират дали ще им се увеличи стажът или възрастта, или и двете. Митрева потвърди, че за хората от трета категория ще остане сегашното предложение стажът им да се увеличава плавно от идната година до 2013 г. с по 1 година. Така жените ще излизат в пенсия на 60 г. при 37 г. стаж, а мъжете - на 63 г. при 40 г. стаж.

Социалният министър Тотю Младенов съобщи, че се създава работна група от депутати, експерти от социалното министерство, от КТ “Подкрепа” и от НОИ за изчистване на спорните текстове в пенсионната реформа. Той също бе категоричен, че ще се запази духът на общата стратегия - “по-голяма заетост през следващата година, по-високи доходи, по-висока събираемост от НОИ, с плавно увеличаване на осигурителния стаж. В отговор на въпрос дали КТ “Подкрепа” ще подкрепи КНСБ в протестите и палатковия лагер пред парламента срещу пенсионната реформа, д-р Константин Тренчев заяви, че няма да им се “връзва на акъла”. “Ние не сме присъдружна организация на КНСБ. Ако някой в тази тежка обстановка иска да прави капитал, проблемът си е негов”, категоричен бе синдикалният бос.

“Проблемите, които срещат в момента управляващите, карат доволно да потриват ръце както техните политически опоненти, така и техните полуортаци
(вероятно “Синята коалиция” - б. а.) и ортаци (“Атака” - б. а.)”, категоричен беше д-р Тренчев. Той подчерта, че КТ “Подкрепа” е за диалог, в рамките на който да се намери балансирано решение. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6489 |04.06.2010 Ускоряват пенсионирането в МВР и МО . 14| 10414 |13.06.2009 Партиите извадиха тежките си артилерии за изборите . 0| 5111 |27.05.2009 Точковата система за пенсиониране остава . 0| 5417 |24.01.2008 Спаднали тежките пътни произшествия през 2007 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads