Реклама / Ads
2| 4399 |19.11.2015 НОВИНИ

Тежко обвинение за пътника, „свалил” самолета в Бургас

.
Тежко обвинение за застрашаване на сигурността на самолет по време на полет е повдигнато срещу полския гражданин Войчех Маевски. Заради неговия сигнал за бомба, рано тази сутрин, полски самолет се приземи аварийно на Бургаското летище.
 

Взривно устройство не беше открито. Няма и установени действия, които могат да се определят като терористични, казаха от апелативната прокуратура в Бургас, съобщи БНР.

 

Срещ 67-годишния Войчех Маевски има събрани достатъчно доказателства, за да му бъде повдигнато обвинение, каза наблюдаващият делото прокурор Красимира Кателиева:

 

Събрани са доказателства, че полският гражданин е съобщил на стюард на самолета, че има бомба - информация, която е знаел, че е лъжлива, с което е застрашил сигурността на въздухоплавателното средство.

 

Независимо че престъплението е извършено на чужда територия, каквато е полският самолет, срещу Войчех Маевски може да се води наказателно преследване от българската прокуратура, защото е застрашил интересите на страната ни и на българските граждани. Той е задържан в следствения арест за 72 часа, разпитан е и му е взета кръвна проба за установяване на съдържанието на алкохол в кръвта му, каза апелативният прокурор Любомир Петров:

 

В тази ситуация, когато светът е настръхнал от терористични действия, да си позволиш да кажеш в самолет по време на полет, че има поставена бомба - не можем да кажем, че това са пиянски приказки. Това си е действие, което не само, че е опасно само по себе си, но е довело и до много сериозни действия - аварийно приземяване на самолет и цял процес, който тръгва тука в България. Разпитите на пътниците от самолета продължават. След като приключат следствените действия, ръководството на бургаското летище ще прецени кога полските граждани ще излетят за Хургада с втория самолет, който изпрати полската авиокомпания.

 

Междувременно от Бургас излетяха за египетския курорт Хургада всички пътници на полска авиокомпания, който бяха блокирани днес в Бургас заради фалшив сигнал бомба. В 17.20 часа от Бургас излетя самолет, изпратен да превози туристите.

 

На борда на самолета пътуваха 161 пътници, сред които две бебета. Цял ден те даваха показания. Бърза помощ в Бургас помогна на един от пътниците - диабетик, който имаше нужда от инсулин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7430 |07.11.2015 Босът Едоардо Миролио е тежко ранен при катастрофата на "Тракия" . 7| 6762 |16.10.2015 Обвинението отказа да разследва далавери на Бисер Лазов за 300 млн. лв. . 3| 4245 |13.10.2015 Миков: Дясното управление удари тежко провинциите . 3| 4582 |02.10.2015 Оневиниха шестима катаджии по обвинение за подкуп

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads