Реклама / Ads
40| 8184 |07.07.2010 НОВИНИ

Телевизионен скандал свали Лъчезар Иванов от шефски пост в НС

.
Лъчезар Иванов
Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов депозира оставката си като председател на партията в София и като зам.-председател на НС. В ГЕРБ цари гробна тишина, всички мълчат и изчакват реакцията на лидера Бойко Борисов. Шефът на митниците В. Танов се оплака, че д-р Иванов му лобирал с лични обаждания за свой приятел, който трябвало да оглави "Калотина".
 

"Подавам оставка като председател на софийската организация и подавам оставка като зам.-председател на НС", заяви Иванов. Като мотиви за решението си Иванов изтъкна големият журналистически интерес към скандала, който възникна преди два дни, както и новите принзипи и възгледи за прозрачност в управлението, които налага ГЕРБ. Той добави, че иска по този начин да защити честта на името си и честта на политическа партия ГЕРБ, която по думите му трябва да продължи пътя си на нов морал в управлението на нашата държава. Припомняме, че Лъчезар Иванов се забърка в скандал, след като по телефона се е опитал да спре излъчване на материал по Нова телевизия за негов познат митничар.

Репортажът показва луксозните къщи в скъпи столични квартали, в които живеят митничари, чието месечно възнаграждение е 600-800 лева. От разказите на митничарите става ясно, че скъпите къщи и колите, които карат, са на техни богати приятели, които са им ги отстъпили. Иванов се обадил на репортерката с думите: "Снимали сте Сергей Бранков, там няма проблеми, проверяван е. Ако може, чисто приятелски, да не го пускате".

Диляна Гайтанджиева от Нова тв показа 6 къщи в най-скъпите столични квартали, свързани с четирима митничари. Журналистката на няколко пъти е била предупреждавана, че Бранков парадира с познанството си и материалът може да й навреди. Съпругата на митничаря пък работела в парламента и всъщност Лъчезар Иванов искал да не се замесва името на институцията. Открит остава въпросът каква ще е съдбата на митничарската съпруга, която може да се окаже, че е назначена по приятелска линия.

Днес председателят на парламента Цецка Цачева пък обяви от трибуната: "Лъчезар Иванов подаде оставка като зам.-председател на парламента. Според правилника за организацията и дейността на Народното събрание, когато депутат подаде по собствено желание оставка, то тя не се подлага на гласуване в пленарна зала", с което фактически подсказа, че оттеглянето на Иванов вече се е случило. Минути по-късно изпълнителната комисия на ГЕРБ прие оставката на Лъчезар Иванов, като осведоми медиите с официално съобщение.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви, че Иванов ще остане депутат. "Самата постъпка, която днес показа Лъчезар Иванов, е нещо, което не се е случвало досега в българския политически живот. В тази посока смятам, че решението, което взема Изпълнителната комисия е нещо, което се случва за първи път може би в парламентарния живот или във функционирането, на която и да било политическа партия", заяви той. Цветанов бе категоричен, че за всичко, което е против интересите на държавата, партията, институцията, която представлява – ще бъдат взети съответните решения.

Цветанов коментира, че е недопустимо за който и да е депутат или министър да се обади на журналист, който прави разследване, защото това е потъпкване на свободата на журналистите и сме демократична страна – член на ЕС. По думите на Цветанов – недопустимо е и обаждането за лобиране за митнически служител. Няма никакви вреди, които са настъпили и никой не е взел предвид неговото обаждане.

Дясната ръка на Бойко Борисов заяви, че това, което предприема управляващата партия, не е правено от друга управляваща политическа сила досега."Това, което е най-важното, е, че Лъчезар осъзнава грешката си и депозира оставка като председател на парламента и като шеф на софийската структура на ПП ГЕРБ", посочи той.
Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще приеме оставката на Лъчезар Иванов на база на постъпилите две заявления.
Цветан Цветанов каза, че Лъчезар Иванов е разбрал грешката си и това е достойно поведение на човек, който не иска по никакъв начин неговите действия или това, което се е изписало през последните дни да влияят както на имиджа на партията, така и на управлението и на парламента като институция.

Всички решения, които са вземани по назначаването, преназначаването на служители от митницата, са вземани от Ваньо Танов. Никой нито му е оказвал натиск, нито пък някой му е давал някакви препоръки – кого да вземе или кого да не вземе. Това е тема, която беше уточнена още в самото начало, когато стана директор на митницата и виждате, че в момента работим много активно по противодействие на такива служители, които уронват престижа на тяхната професия, каза Цветанов.

От опозицията в БСП на свой ред поискаха премиерът да даде на ДАНС и прокуратурата случая с Лъчезар Иванов, съобщи Антон Кутев в кулоарите на парламента. „От Коалиция за България предлагат министър-председателят Бойко Борисов да пусне пак писма до медиите за това, дали им е оказван натиск, но да ги насочи по-точно, да бъде по-детайлен, по-настоятелен.", заяви Кутев. "Предлагаме да започне проверка на това какво се е случило и дали в случая с Лъчезар Иванов има употреба на търговия с влияние или не”, каза още Кутев.

„Сигурен съм, че не само Лъчезар Иванов е човекът, който натиска медии в България. И разбира се, нивото на което се натиска, не е само едно – от редактора, до отделния журналист, методите са най-различни и хората, които го правят, са достатъчно много. Лично моето мнение е, че Лъчезар Иванов по отношение на натиска върху медиите е първолак спрямо Бойко Борисов. Той има да учи още много. Не се е научил добре да го прави затова пръв той изгоря. Докато другият го прави доста по-настоятелно и по-настъпателно”, каза депутатът.

Шефът на агенция "Митници" Ваньо Танов пък съобщи пред "Нова телевизия", че бившият зам.-председател на парламента от ГЕРБ Лъчезар Иванов е ходатайствал негов приятел на име Сергей Бранков да бъде назначен за шеф на митницата "Калотина" или поне за началник смяна.

Името на Бранков нашумя след репортаж на телевизията, излъчен в неделя, от който се видя, че началникът на смяна в митницата има палат върху 1.5 декара в покрайнините на София. Бранков обясни пред репортера Диляна Гайтанджиева, че взима заплата от 600 лева месечно и че джипът "Фолксваген туарег" за 100 000 лева, който кара, му е даден от приятел.
Шефът на Бранков Ваньо Танов уточни, че джипът не е бил вписан в декларацията за имущественото му състояние и затова НАП е дала становище, че няма разминаване между доходите и имуществото на Бранков.

По думите на Ваньо Танов разговорът между него и Лъчезар Иванов е бил по инициатива на депутата, но е минал коректно и не е имал никаква стойност. Шефът на митниците поискал гаранции от премиера Бойко Борисов срещу политически натиск при назначенията и обажданията на депутати спрели.

Малко по-късно депутатът от ДПС Христо Бисеров попита реторично в парламента “Какъв е мотивът за оставката на Лъчезар Иванов, вие знаете ли? И ние не я знаем”, сам си отговори той. "Ако е вярно, че е оказал натиск върху медията, за да спре репортажа, то това е грубо нарушение на поведението на един политик", поясни Бисеров. Единственото правилно нещо е да си подаде оставката, само че въпросът е защо не си подаде оставката и от другия пост - "парламентарната комисия по здравеопазване", каза още Бисеров. По думите му вероятно за него се изчакват разкритията на комисията във връзка с т.нар. наркопоправка, за да има Иванов допълнително основание за още една оставка. “Не мога да преценя какво е политическото бъдеще на Лъчезар Иванов”, призна в заключение Христо Бисеров.

Frognews.bg припомня, че Лъчезар Иванов беше първоначално депутат от НДСВ в 40-тото Народно събрание, след което стана "независим", но пък влезе в ГЕРБ, с което стана единственият им "нелегален" представител в парламента.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4798 |20.06.2010 Бойко свали тока с 3% . 1| 5278 |10.06.2010 Сексскандал отзова посланика ни в Тайланд . 1| 5281 |10.06.2010 Депутат от ГЕРБ забъркал скандала с реклама на дрога . 58| 35547 |05.06.2010 Скандал в „Станция Нова”: Иво Инджев вади тайни на президента, Мариана Попова бясна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads