Реклама / Ads
4| 4467 |14.08.2019 НОВИНИ

Теменужка Петкова: На 19 август приключва първият етап от процедурата за АЕЦ”Белене”

.
Теменужка Петкова
На 19 август ние очакваме да получим заявленията на всички компании, които биха желали да се включат в реализацията на проекта АЕЦ”Белене”. Процедурата трябва да приключи в срок от 12 месеца и не бива да се бърза.
 

Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ.

 

Тя посочи, че страната ни е готова да предостави на ЕК всяка информация, която тя поиска, както и че на 19 приключва първият етап от процедурата. След това ще се изготви кратка листа на всички желаещи и страната ни ще реши с кои компании да води преговори.

 

На въпрос кой е най-лошият сценарий, Петкова заяви, че е важно да се реализира идеята за проекта АЕЦ "Белене". Това ще помогне за диверсификацията на пазара у нас, подчерта Петкова.

 

Министърът обясни още, че Туркменистан е 4-та в света по запас от природен газ., а енергетиката е била основна тема при посещението на премиера Борисов. Повече от 20 години се водят дебати за статута на Каспийско море, но за радост миналато година той бе уреден. Подписано е споразумение между България и Туркменистан за предоставяне на обеми на природен газ.

 

На въпрос дали може да очакваме реакция от страна на ЕК, ако "Росатом" спечели този проект, Петкова отговори: "Не, не смятам, че ще има подобна реакция. Както знаете, че процедурата, която ние разработихме е публична, прозрачна. Съдържа съответните критерии, изисквания за абсолютен равен достъп на всички желаещи да участват в този тип процедура. Отделно от това самата процедура беше публикувана в официален вестник на ЕС. Спазени са абсолютно всички изисквания на европейското законодателство в областта на атомната енергия", каза Петкова.

 

Виртуалната газова борса ще продава природен газ от Русия, от САЩ, от гръцката компания ДЕПА.

 

Що се отнася до задълженията на "Топлофикация-София" към "Булгаргаз" Петкова заяви, че трябва да се търси път за решение на въпроса извън съдебната зала. "В постоянен контакт сме с кмета Йорданка Фандъкова. Няма да допуснем да има проблеми в предстоящия отоплителен сезон", каза още Петкова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5707 |12.08.2019 Китайци, южнокорейци, руснаци и американци напират за АЕЦ ”Белене”, според Теменужка Петкова . 0| 4014 |11.08.2019 АПИ: Възможни са затруднения при продажбата на е-винетки на 14 август . 0| 4790 |02.08.2019 Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на Западна България, обслужвана от ЧЕЗ Разпределение, за периода 05 - 09 август 2019 г. . 0| 4621 |01.08.2019 На 2 август ще се състои поклонението пред Алекс Алексиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads