Реклама / Ads
1| 3719 |08.11.2018 НОВИНИ

Теменужка Петкова: За година трябва да изберем стратегически инвеститор за ”Белене”

.
Теменужка Петкова
Финансовите параметри ще са важни. Каква ще е крайната цена също. Едно от условията, които сме поставили е таван от 10 милиарда евро и срока до 10 години.
 

Това каза енергийният министър Теменужка Петкова в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

 

НС през юни възложи на Министерството на енергетиката до края на октомври да разработи процедура за избор на стратегически инвеститор. Готова е процедурата и в следващата една година тя трябва да бъде реализирана. Процедурата е рамките на определени параметри като пазарен принцип, без държавна гаранция, без корпоративна гаранция.

 

Това е процедура за избор на стратегически инвеститор, но ще има възможност и за миноритарни участници, обясни министър Петкова. Има заложена процедура да се водят преговори с участници, които биха желали да придобият миноритарен дял или биха искали да изкупуват

 

Ще участва държавата, която ще има блокираща квота по отношение развитието на компанията..  Няма опция за държавна гаранция или преференция.  Държавата участва с апорт на всички активи по проекта „Белене“. В момента НЕК извършва оценка на всички относими активи на държавата, с които ще участваме в проекта.

 

Процедурата предвижда първо отправяне на покана към всички потенциални инвеститори, която ще бъде публикувана в официални европейски вестници и български ежедневници. Следва подаване на заявления в определен срок, не по-малък от 120 дни, за да има достатъчно време желаещите да се запознаят с условията. След прегледа ще бъде съставена кратка листа на потенциалните инвеститори. Това за което основно се иска информация за участниците е техния правен статут, опит, в какво е инвестирано последните 10 години, опит в ядрената сфера. Важно е да имат опит в областта на ядрената енергетика, но това не е необходимо условие, защото става въпрос за стратегически инвеститор, а не за строител. След определянето на краткия списък следва възможност за сключване на договор за конфиденциалност. Ние имаме после ангажимент да предоставим информационен меморандум. Следва изискването на конкретни оферти и поставянето на конкретни изисквания от нас. Финансовите параметри ще са важни. Каква ще е крайната цена също. Едно от условията, които сме поставили е таван от  10 милиарда евро и срока до 10 години. Относно тавана на цената - това е оценката на БАН и HSBC.

 

Процедурата за избор смятаме, че ще приключи в рамките на една година. Нашата цел е да защитим националните интереси, да защитим интересите на гражданите и бизнеса в страната, беше категорична Петкова.

 

Всички големи проекти се нуждаят от подкрепата на финансови и правни консултанти, но до момента в който ние нямаме яснота за стратегическия инвеститор ще разчитаме на собствени сили. Разбира се можем да ползваме определени специалисти, но няма да харчим публичен ресурс за консултанти и анализатори, обяви още министърът.

Има официално заявен интерес от компании от Франция, Китай и Корея. „Рос Атом“ също ще бъде поканен. Министърът е имал среща с посланика на Черна Гора, на която са водени разговори за идеята и за възможността те също да участват в проекта.

Ситуацията е много по различна от тази през 2012 година, променено е отношението на ЕС към вида на енергията, която трябва да се произвежда, заради всичко това съм оптимист, че ще се случи проекта „Белене“, обяви Петкова.

 

Министър Теменужка Петкова обяви, че няма очаквания след Нова година да има повишение на цената на тока и няма основание да се притесняват гражданите.

По темата за коментираното обединение на ТЕЦ Марица Изток 2 и АЕЦ Козлодуй, министър Петкова коментира, че такова обединение би създала повече проблеми, отколкото да даде решения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3445 |07.11.2018 До 30% по-висок данък върху старите коли от догодина . 0| 3567 |07.11.2018 ПЕС е първото политическо семейство в Европа с ясен общ кандидат за изборите догодина . 2| 3470 |07.11.2018 Теменужка Петкова: Каним съседи от Балканите за участие в ”Белене” . 0| 3408 |07.11.2018 Жертвите на трафик са 340 души за първите 6-месеца на годината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads