Реклама / Ads
1| 6610 |03.08.2017 НОВИНИ

Теменужка Петкова: До края на годината ще приключи поръчката за приватизация на АЕЦ ”Белене”

.
Теменужка Петкова Източник: БГНЕС
„В началото на следващата година ще имаме ясното за директна газова връзка с Македония. Ще има съвместна група, която ще изготви изводите”. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова .
 
„За нас е важна диверсификацията – сигурността и цените на природния газ. Ние имаме енергийна стратегия от 2011 г., която трябва да приключи през 2020 г. Поканих всички политически сили да изградим стратегия и до 2050 г. Трябва да се обединим всички. Надявам се до средата на следващата година да имаме такава стратегия. Хъб „Балкан” е изработен проект с нашите европейски партньори. Той отговаря на изискванията. Европейската комисия ни подкрепя безрезервно, а не както за „Южен поток”, коментира енергийният министър пред БНТ.  

„Не съм съгласна със скептичните мнения, че газоразпределението в България няма да се реализира. Първото условие е да имаме инфрасктруктура. ЕК ни даде знак, че трябва да се изгради интерконекторът Гърция България. Подготовката за обществена поръчка е в много напреднала фаза. Изпълнителят трябва да започне от първата половина на 2018 г. Имаме не само подкрепата на ЕК за хъб „Балкан”, но имаме интерес от много наши партньори за транзит на природен газ през и за България”, каза още Петкова.

„Миналата година излезе решението на арбитража за АЕЦ „Белене” Спестихме 90 млн. лв. лихви по проекта. До края на тази година ще бъде приключена поръчката за приватизация на централата. Мисля, че ще е успеша, защото има интерес. Мислим за възможността за изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй”, ако „Белене” не се реализира. Китай проявява интерес като инвеститор. Трудно е да се каже колко инвестиции ще ни трябват за седми блок в Козлодуй. Реакторите, които притежаваме, са добри като технология и качество. Важно е по какъв начин ще използваме ресурса от милиарди, който е изразходван, как ще бъде използван”, коментира енергийният министър.

„България е една от последните страни, която не е либерализирала пазара на ток. Битовите потребители ще излязат на свободния пазар, но този процес продължава между 3 и 5 години. Важно е обаче да се обърне внимание и на уязвимите потребители, за да гарантираме, че ще бъдат защитени. Битовите потребители не трябва да се притесняват за цената на тока, защото либерализацията означава конкуренция”, обясни Теменужка Петкова.

„Кражбите на ток са сериозен проблем за бизнеса и за битовите потребители. Тези потребители, които крадат ток, плащаха по-малко. Но този нормативен проблем беше преодолян съвместно с МВР”, коментира министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4568 |01.08.2017 Гореща вълна от 40 градуса в края на седмицата . 1| 4940 |24.07.2017 ДБГ ще има нов председател в края на септември . 0| 5086 |23.07.2017 Цачева обеща антикорупционен закон до края на годината . 0| 5465 |23.07.2017 Теменужка Петкова: Не толерираме поведението като това на Пещко Караджов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads