Реклама / Ads
5| 4620 |20.02.2015 НОВИНИ

Теменужка Петкова: Ще приложим мерки за свиване на дефицита в системата

.
Теменужка Петкова
През 100-те дни управление извършихме много важни стъпки напред, които са насочени изцяло към това дефицитът в системата да бъде свит. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова при отчитането на първите 100 дни на своето управление в сектор "Енергетика", предаде "Фокус" . Министърът посочи какви действия са предприели във връзка с финансовата стабилизация на енергийния сектор.
 

"Вчера в Енергийната комисия в парламента мина на второ четене законопроектът, свързан с изменението на Закона за енергетиката. Мерките които бяха предложени, както от наша страната, така и от депутати са изключително удачни. Те са насочени изцяло към това да свият дефицита в системата. На първо място, беше направено предложение, от енергийния микс да бъдат извадени топлоелектрическите централи, които работят по неефективен начин", отбеляза министър Петкова. По думите й това е една много сериозна крачка напред.

 

"Предложи се промяна, свързана с ограничаването на производство на електрическа енергия от биомаса. Много сериозна промяна в Закона на енергетиката е и статутът на ДКЕВР. Промяната, която предлагаме е свързана с това, членовете на ДКЕВР, която съгласно промените в закона, ще се нарича само КЕВР, комисарите ще бъдат избирани пряко от българския парламент, а не от Министерски съвет", каза още тя.

 

"Друга важна промяна в Закона за енергетиката е въвеждането на текущ ежегоден контрол по отношение на енергийните предприятия, които осъществяват своята дейност, при условията на регулирани цени или преференциални цени. Тук става въпрос за всички енергийни предприятия, които влизат в енергийния микс, т.е как се формира цената. Тези предприятия ще бъдат проверявани ежегодно от органите на Агенцията за държавна и финансова инспекция по отношение на тяхната финансово-стопанска и отчетна дейност, свързана с тяхната дейност във връзка с регулираните или преференциални цени", допълни още министър Теменужка Петкова.Министърът отбеляза, че тези предприети действия ще дадат резултат много скоро.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4758 |09.02.2015 Петкова: ЕК подкрепя идеята за газов хъб в България . 13| 4579 |30.01.2015 Петкова: Поразително много са съвпаденията с 2013 г. . 2| 5112 |21.01.2015 Николай Николов стана заместник на Теменужка Петкова . 14| 4884 |20.01.2015 Теменужка Петкова: Енергетиката е цъкаща бомба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads