Реклама / Ads
0| 5091 |21.04.2016 НОВИНИ

Теменужка Петкова: След 5 месеца ще разберем дали има нефт и газ в Черно море

.
Теменужка Петкова
Сондажът в Черно море за нефт и газ е революция в енергийния сектор. Това стана възможно благодарение на политическата воля на премиера Бойко Борисов. Този процес стартира през 2012 година. Бяха избрани трите компании. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по БТВ.
 

Това са много трудни решения, които не всяко правителство може да приеме. Не бих се ангажирала с това кой се съпротивлява. Оптимистични са проучванията. Дано България да разчита на собствен добив-нефт или газ. Сега започва същинското проучване. Ще се извършат два сондажа. Сега започна първия- на 19 април. Утре корабът ще отплава на територията на блок „Хан Аспарух". Ще се извърши сондаж на 5400 метра дълбочина и ще разберем какво има. Компаниите са световни лидери в бранша. Те работят при безопасни технологии. Няма риск за екологията и Черно море.

Следващите 10 години ще има реален ефект от добива. Сега плащаме между 4-6 млрд. долара за енергийни ресурси. Ако се открие нещо в Челно море, това ще ни даде възможност да се гарантират сигурност на добавките и да се спестят таксите за пренос и транспорт. Тази цена ще спадне с 30 на сто при местен добив. Ще има глътка въздух за икономиката ни. Рано е да правим прогноза за износ на нефт и газ. След 5 месеца ще разберем резултата от сондажа. Румъния сама задоволява 90 на сто от нуждите си. Добивът ще се прави от концесионерите, които търсят сега. Такса площ се заплаща от тях. След проучването, ние бихме могли да получаваме от 2до 30 на сто концесионно възнаграждение. До този момент сме получили само пари от тях. Ползата е, че ние ще продължим да получаваме тези концесионни такси. Ще получаваме и възможност да имаме сигурност на доставките и да осигурим конкурентни цени. Концесионерът ще е собственик на този добив. Но цените за нас ще са по-ниски. Той ще решава и на кого колко да изнася.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4608 |21.04.2016 Само във Фрог: Прокуратурата заля МВР с 30 000 „Студени досиета” срещу неизвестен извършител, иска да се доразследват . 0| 4466 |20.04.2016 Жана Бергендорф с обвинение за шофиране след кока . 0| 4873 |20.04.2016 България е на последно място по свобода на пресата в ЕС . 0| 5361 |15.04.2016 Цацаров потвърди новината на Фрогнюз: Разследваме ваксините от Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads