Реклама / Ads
2| 4594 |01.05.2020 НОВИНИ

Теменужка Петкова: Цената на тока не е политическо решение

.
Теменужка Петкова
Регулаторът е независим, а цената на тока не е политическо решение. Решението се взима от регулаторния орган, който работи по специални правила и изисквания, съобразени с тези на европейските регулатори. Не може да има никакво вмешателство на изпълнителната власт.
 

Това заяви пред Нова тв министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод исканото увеличение със 70% на нощната тарифа на едно от ЕРП-тата в страната. 

 

Енергийният министър коментира позицията на ЕРП-то, че предложените от дружеството цени за увеличение на нощната тарифа са изготвени в съответствие с действащата нормативна уредба и регулаторните принципи.

 

„Именно тук е мястото на регулатора, който на база своите законови компетентности и възможности, ще направи анализ, за да установи дали това, което електроразпределителното дружество е посочило в своето заявление, е реално или обективно.  КЕВР е този, който ще вземе финалното решение”, заяви тя.

 

Министърът обясни и на какво се дължат по-високите сметки за топлинна енергия през март. „До края на месеца действаха старите цени за природния газ. Беше приет специален закон, който е в сила от миналата седмица. Към настоящия момент КЕВР прави преизчисление на цените от август 2019 до 31 март 2020 г. На база тези нови ценови решения, с които регулаторът ще излезе, ще се направи преизчисление и ще се определи новата цена. Всеки един потребител ще получи разликата между старата цена и новата до 31 март включително”, допълни тя.

 

Никой обаче не трябва да смята, че от сметката за топлинна енергия ще бъдат приспаднати 40%, посочи Петкова. „Това, което ще се получи, ще бъде на база на изчисленията, които топлинните счетоводители и топлофикационните дружества ще направят”.

 

Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи новата цена до 30 дни. От КЕВР са обявили, че срокът ще бъде съкратен значително. „Нашето желание е до края на май или до началото на юни процесът по връщане на сумите да бъде финализиран.

 

„Булгаргаз” да е превел сумите на съответните топлофикационни и газоразпределителни дружества, да е възстановил парите на българския бизнес, за да приключим максимално бързо целия този процес”, заключи министърът на енергетиката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5006 |30.04.2020 Теменужка Петкова: Сметките за парно са високи, но хората да са спокойни . 1| 5312 |30.04.2020 Угасна още една звезда от сцената на Боливуд. На 67 години почина Риши Капур . 9| 4278 |17.04.2020 Цената на парното ще пада, уверяват от асоциацията на топлофикационните дружества . 0| 3562 |14.04.2020 НС решава за цената на газа и санкциите за магазините без БГ продукция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads