Реклама / Ads
1| 5644 |01.05.2012 НОВИНИ

Темида остави Чеци в ареста

.
Николай Русинов-Чеци, заподозрян за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина, остава в ареста. Това постанови късно вчера Софийски градски съд след като четири часа съдията по делото Мими Петрова и адвокатите се запознаваха с материалите, информира БГНЕС.
 

 

Прокуратурата поиска постоянният арест на Русинов като се позова основно на ДНК-експертизата от Австрия. Тя сочи, че пет от седемте косъма, открити по тялото на Яна, са на Русинов. Прокуратурата се позова и на съдебно-медицинска експертиза, която посочва, че Яна е убита между 3.00 и 6.00 ч. през нощта. Това е именно времето, в което самият Николай Русинов признава, че е бил с нея. Тази експертиза бе изтъквана и като доказателството от защитниците на Пламен Трифонов, за да докажат невинността му при заседанията, на които се гледаше неговата мярка за неотклонение.

Наблюдаващият прокурор Стефан Рачев посочи и поведението на Русинов след убийството и това, че той е имал планове да пътува за Южна Африка - страна, от която не могат да се екстрадират българи.

По време на заседанието днес стана известно, че Николай Русинов има и присъда за побой - нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Освободен е от наказателна отговорност и му е наложена глоба, но прокуратурата посочи, че няма данни той да я е платил.

 

Адвокатът му Иво Найденов обясни, че е нормално да има косми от Русинов по Яна и ДНК-експертизата по никакъв начин този факт не разбива това, което Русинов казал миналата година - че са имали сексуален контакт с Яна. „Русинов не е отричал и няма основания да отрича, че на мястото има, следи от негови косми”, обясни Найденов и подчерта, че Русинов доброволно дал материал за сравнителен ДНК-анализ. Той посочи, че единствената укорима постъпка на Русинов е тази, че оставил Яна в парка.

Съдия Мими Петрова разчете различно доказателствата. Тя посочи, че преценката й да остане Николай Русинов в ареста се основава на освидетелстване от 27 юли м.г., което посочва, че по Русинов има множество повърхностни наранявания. Съдия Петрова не повярва на твърденията на Русинов пред разследващите, че те са заради падане от колело, защото има свидетел, който твърди, че като паднал не се е наранил.

 

Съдийката изтъкна и че има категорични доказателства, че Яна и Русинов са се познавали и преди, докато той работел като барман на морето и попита защо Русинов укрива този контакт. Тя се позова и на данни от психиатрична експертиза, която го определя като личност с непредвидимост на постъпките, непредсказуемост и липса на увереност.

Мими Петрова изтъкна и показанията на свидетели, които казват, че като се напие става неконтролируем. Друг го определя като неискрен, с подигравателно отношение към останалите. Съпругата му пък се ползвала от правото си да не отговори на някои въпроси и те са тези дали е добър човек и дали е добър баща.

Мярката на Русинов не е окончателна и може да се обжалва. Заседанието пред по-горна инстанция - Софийския апелативен съд, е насрочено за 8 май.

 

Припомняме, че Николай Русинов беше задържан на 27 април и му бяха повдигнати обвинения за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина в София. 35-годишният Русинов беше арестуван на базата на резултати от експертизата, която е пристигнала от Австрия по убийството на Яна Кръстева. „Прокуратурата е повдигнала обвинение за убийство. Русинов е задържан за 72 часа”, посочи тогава директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов.

Яна Кръстева бе открита мъртва под дърво в закътана част на Борисовата градина на 10 юли м.г. Тя е била бита и удушена часове след рок концерт на стадион „Българска армия” предната нощ. Полицията тогава задържа Пламен Трифонов, заподозрян в съучастие за убийството. По тялото на убитата Яна, включително в областта на половите органи и краката имало косми с неговото ДНК. Съдът прецени, че заподозреният трябва да остане в ареста, но по-късно беше пуснат на свобода. Експертизата установи, че младата жена е починала от задушаване. На 26 юли 2011 г. пък бе задържан и Николай Русинов от граничните власти на Летище София след пристигането му с редовен полет от Истанбул, по-късно също бе освободен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6488 |30.04.2012 Обвинението ще поиска постоянен арест за Чеци . 6| 6465 |28.04.2012 Обрат: Пак задържаха Чеци за убийството на Яна . 6| 6668 |26.04.2012 ЕК ни дава на Темида заради боклука . 4| 5590 |26.04.2012 Цар Киро застава пак пред Темида

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads