Реклама / Ads
8| 4831 |16.11.2011 НОВИНИ

Темида стопира връщането на Общинска банка

.
Софийският градски съд (СГС) спря временно връщането на банка на Столична община след като уважи молбите на две компании, контролирани от Христо Ковачки, в Търговския регистър да не се вписват промените в устава на банката и в надзорния й съвет, пише Mediapool.
 

 

Решенията бяха взети на общото събрание на 11 ноември, като това стана след намесата на БНБ. Централната банка лиши от право на глас за срок от 6 месеца фирмите, контролирани от Ковачки, които са акционери в Общинска банка. Това развърза ръцете на Столична община да промени устава на банката, така че решенията се взимат с мнозинство от 2/3, а не с ¾. Реши се още от надзорния съвет на банката да бъдат освободени хората на Ковачки - Никифор Вангелов и Димитър Колев, а на тяхно място като представителите на общината да влязат Петя Димитрова и Стефан Ненов.

 

Миноритарните акционери, които държаха блокиращата квота - "ОЗК Застраховане", "Интеркомерс груп плюс", "Търговска асоциация", "Мина Станянци" и "Атоменергоремонт", имаха свой представител на извънредното общо събрание, но не участваха в гласуването, заради заповедта на БНБ.

 

В първия възможен работен ден след общото събрание на Общинска банка – 14 ноември "Интеркомерс груп плюс" обжалва в СГС взетите в петък решения и иска от съда да наложи мярка за спиране на вписванията в регистъра, докато се произнесе по същество.

 

На 15 ноември идентична жалба подава и друга фирма контролирана от Ковачки - "Търговска асоциация".

 

Още същия ден, на 15 ноември, в рамките на няколко часа съдия Иво Дачев от търговското отделение на градския съд уважава молбите за спиране на вписването на промените в устава и надзорния съвет на Общинска банка в Търговския регистър заради висящи съдебни спорове относно законосъобразността на проведеното общо събрание. Двете определения на съда са идентични и не подлежат на обжалване. 

 

Отделно от двете дела в СГС, има и трето във Върховния административен съд (ВАС). То е образувано по жалба на "ОЗК Застраховане", която оспорва заповедта на БНБ за лишаването й от правото на глас в продължение на шест месеца.

 

Контролираното от Ковачки дружество е поискало от ВАС предварително спиране на заповедта на БНБ, но ВАС го е отхвърлил. Това става ясно от определението на ВАС взето на 15 ноември.

 

Общински съветници коментираха пред Mediapool, че решенията на съда са напълно очаквани. Те уточниха, че ще изчакат съдът да се произнесе по делата, като се надяват окончателните решения да са в полза на Столична община. Едва тогава ще бъдат предприети действията по вписването на промените.

 

След това Столична община се кани да направи извънреден одит за дейността на Общинска банка за периода 2010 г. и 2011 г., както и промени в ръководството на финансовата институция.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7581 |15.11.2011 БГ Пабло Ескобар застана пред Темида в инвалидна количка . 36| 8578 |15.11.2011 Изпрани пари от Общинска банка - в дъното на покупката на Труд и 24 часа? . 2| 5216 |14.11.2011 Започва ревизия в Общинска банка . 18| 5287 |08.11.2011 СОС решен да си върне Общинска банка, БНБ се ослушва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads