Реклама / Ads
3| 3953 |05.09.2018 НОВИНИ

Мей: Издирваните за отравянето на Скрипал са от руското военно разузнаване

.
Източник: БГНЕС
Двама руснаци - Александър Петров и Руслан Боширов, бяха официално обявени днес за заподозрени в покушението с „Новичок“ срещу Сергей и Юлия Скрипал през март в Солзбъри.
 

От Скотланд ярд и прокуратурата съобщиха, че има „значими доказателства“ Александър Петров и Руслан Боширов да бъдат обвинени в извършването на нападението с нервнопаралитичното вещество.

 

Двамата са от руското военно разузнаване и са действали по заповед на руската държава, заяви по-късно британският премиер Тереза Мей. „На основата на разузнавателни данни правителството заключи, че двамата индивиди, посочени от полицията… са служители на руското военно разузнаване, известно също като ГРУ“, каза тя, цитирана от БНР.

 

„Операцията почти сигурно е била одобрена извън ГРУ, на високо ниво в руската държава“, добави още Мей. Двамата руснаци, за които е издадена европейска заповед за арест, са на около 40 години и се предполага, че това не са истинските им имена. По телевизията на Би Би Си бяха показани снимки на двамата обвинени.

 

Обявените от британските власти имена на заподозрени не говорят нищо на Русия, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. „Отново призоваваме британската страна да премине от публични обвинения и информационни манипулации към практическо сътрудничество между правоохранителните органи“, добави тя.

 

От британската полицията съобщиха, че двамата са кацнали на летище „Гетуик“ от Москва на 2 март и са отседнали в „Сити стей хотел“ в източен Лондон. По думите на премиера Мей там били открити следи от „Новичок“.

 

Двамата отпътували на 4 март за Солзбъри, където се предполага, че са напръскали с „Новичок“ входната врата на Сергей Скрипал. Смята се, че те са напуснали страната още същия ден.

 

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха седмици на ръба на смъртта, но в крайна сметка оцеляха. През лятото още двама души - Доун Стърджис и Чарли Роули, влязоха в досег с „Новичок“, вероятно от същата проба, използвана срещу Сергей и Юлия Скрипал, като Стържис почина по-късно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3812 |05.09.2018 Издирват двама руснаци за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал ​ . 5| 3922 |09.08.2018 САЩ удря Русия, налага й санкции заради случая ”Скрипал” . 1| 4751 |07.08.2018 Ескалация на скандала ”Скрипал” - Лондон иска от Москва двама руснаци . 1| 3955 |19.07.2018 Заподозрените руснаци за отравянето на Скрипал са се укрили

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads