Реклама / Ads
2| 4738 |30.06.2016 НОВИНИ

Терорист разкри планове за атаки с химически оръжия в Турция

.
Група от 25 обучени ислямски терористи е прехвърлена в Турция, автомобили с експлозиви са укрити в гаражи до сирийската граница, два шпионски самолета ще атакуват цели с химически оръжия и ракети, произвеждани в Алепо. Това са само част от разкритията на заловения и предаден на съд турчин Ерсен Челик, известен като инженер по технологични поръчки на ДАЕШ с кодовото име Абу Муса.
 

Челик съобщава още, че доставени от сирийския град Алепо химически оръжия и ракети са складирани в турския Килис до границата. Шпионските безпилотни самолети той е купил в Истанбул през интернет, те са оборудвани с камери и снимачна техника за нощно виждане и със сензори за наличие на мини. По нареждане на командващия частите на ДАЕШ в Алепо Абу Яхия с тях той е заснел дислоцирането на турски военни части по границата със Сирия. Планиран е удар от въздуха по град Килис с безпилотните самолети, като единият може да бъде натоварен с 50 кг експлозиви, другият със 17 кг.

 

Челик е получил заповед да обучи група от 10 атентатори-самоубийци, които да окървавят Турция и в момента са в очакване на разпореждания. „Трима от тях са в Алепо, останалите дойдоха от Ракка, всички са чуждестранни граждани. Край границата с Турция са разположени многобройни части с бунтовници на ДАЕШ, свързани с групировката Джейш ул Халифа, екипи от смъртници са в готовност. Друга група от 25 бойци, преминала през най-жестокото обучение за предстоящите в Турция терористични атаки в лагера в Мембич, а там в местния университет се намират руски и чеченски групи, подготвени за самоубийствени атентати. Всички те са в очакване на заповеди за нападение на различни точки в Турция. Автомобили с експлозиви и арсенал за въздушни удари са складирани в изоставени гаражи в селата до крайграничния град Суран“, разкрива Челик, цитиран от БГНЕС.

И още, че в Алепо се произвеждат водородни бомби и химически оръжия, а в Мембич стоят ракети за далечно поразяване. Човек на име Чечен Юмер складира химическите оръжия в бивша фабрика в центъра на Ракка. ДАЕШ разполага със 71 самолета, завзети от режима на Асад, 3 бойни от тях са в готовност на летището на Табка, а в Ирак на разположение са 3 изтребителя F-16, посочва Челик. Той разкрива, че в електроцентрала в Алепо инженери работят по производството на мощни водородни бомби, предназначени за тотално поразяване на разстояние 60 км. В много близкия до турската граница район Раи са складирани изготвени в Азербайджан експлозиви, а в Турция вече са прехвърлени по контрабандни канали далекобойни оръдия, ръчни бомби, експлозиви от тринитротолуен /ТНТ/ и друг арсенал за убиване. Те се внасят в 15-20-килограмови чували през границата до Елбейли.

 

С 30 000 долара, дадени му от Абу Яхия Шам, Челик пристига в Истанбул и закупува хеликоптери, след което трафикант го прехвърля през Елбейли в Сирия, а по-късно е обвинен в кражба и отстранен от службата си в ДАЕШ. С помощта на туркмените се връща в Турция по тайни пътища през границата. Заради самопризнанията за участие в терористична групировка и разкритията по пъклените планове Ерсен Челик е предаден на наказателен съд в Газиантеп, прокуратурата иска 15 г. затвор за него.

 

През 2014 г. 29-годишният Челик и брат му на 13 г. изчезват безследно от дома им в турския град Ескишехир и се прехвърлят в Сирия, а когато по-малкият успява да се завърне, е предаден на полицията от баща си. Така разследването установява, че още от 2012 г. Ерсен се е включил в групировката „Ал Нусра“, а по-късно преминава в ДАЕШ. Челик не е пряко свързан с атентата на летището в Истанбул.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4634 |30.06.2016 Един от терористите в Истанбул бил арестуван в България през 2011 г. . 0| 4276 |25.06.2016 Двама арестувани при антитерористични акции в Белгия . 0| 4577 |21.06.2016 Арестуваха издирван турски терорист от ПКК на бургаското летище . 3| 4294 |17.06.2016 Гълъбов: Русия търпи щети, Турция е изправена пред терористична заплаха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads