Реклама / Ads
29| 5825 |09.08.2012 НОВИНИ

Терористът не е знаел, че ще го взривят до автобуса

.
Камикадзето на летище Бургас може да не е знаел, че ще го взривяват. Според една от версиите на разследващите, младият мъж може да е трябвало да постави раницата с бомбата в багажното отделение на автобуса и да се оттегли.
 
Специалистите са категорични, че ако бомбата е гръмнала в багажното или в автобуса, пораженията са щели да бъдат ужасяващи. Поради някаква причина това не се е случило. Дали терористът се е упрлашил или нещо е възпрепятствало поставянето на раницата в багажното – още се изяснява. Когато неговите координатори са видяли, че той няма да успее да изпълни точно задачата, са го взривили дистанционно.

Това би могло да е причината лицето на атентатора да е непознато за партньорските служби и най-вече за израелските, британските и американските. Те имали голям масив от данни и фотоси на лица, които по някакъв начин са свързани с терористични организации по света. Тяхното движение се следи, но дори и да са с неизвестно местонахождение, могат да бъдат разпознати, ако отнякъде се подаде сигнал.

Установяването на самоличността на извършителя на терористичния акт е основна задача на разследването. Правим всичко възможно и когато успеем, това ще е голям пробив. Напредваме много сериозно и имаме конкретни резултати, но е важно да се знае, че решаваме уравнение, в което до скоро имаше само неизвестни. Това заяви главният секретар на МВР Калин Георгиев.

Близо 2000 българи вече са се обадили на 112 или в МВР, за да дадат някакви сведения за атентатора. Част от тях са дали доста ценна информация. Службите получили информация за хора, които отдавна издирвали.

Разследващите са категорични, че терористът от летище Сарафово е бил готвен за акцията в чужбина. Все още се уточняват детайлите по съмненията за логистична подкрепа, в която са участвали и българи. Все още няма категорични данни за това. Сигурно е обаче, че участниците са поне трима или четирима.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6273 |31.07.2012 Терористът от Бургас не бил типичният камикадзе-носил перука и се епилирал . 35| 7361 |26.07.2012 Терористът бил 100 кг и нямал нищо общо с младежа от видеото . 7| 5822 |25.07.2012 Терористът дошъл от Белгия? . 5| 7178 |20.07.2012 Терористът от Бургас бил в Равда дни преди атаката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads