Реклама / Ads
3| 4619 |05.12.2016 НОВИНИ

Терористичната ”заплаха” идва от протест на афганистанци в Лондон

.
Терористичната ”заплаха” на Бъчварова се оказа отзвук от скрит от българските власти протест на афганистанци пред посолството ни в Лондон.
 

На 30 ноември (сряда) пред дипломатическата ни мисия в Лондон се е провела демонстрация на около 20-25 афганистанци, живеещи на Острова, съобщава БГНЕС. Именно след протеста пред посолството ни в Лондон група афганистанци са засечени в социалните мрежи да отправят обидни квалификации срещу България. Именно тези “заплахи” във Фейсбук, вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова определи днес като терористични заплахи.

 

По-късно от Специализираната прокуратурата отрекоха да са били информирани за категорична заплаха от тероризъм у нас. Протестът на афганистанците пред мисията ни в Лондон се е състоял миналата сряда от 11.00 часа местно време и е продължил два часа. В демонстрацията са участвали около 20 мъже. Жени и деца не са присъствали.

 

От видеото, което е публикувано във Фейсбук-профила на живеещия в Лондон афганистанец Яма Сагхар става ясно, че демонстрантите са разполагали със снимки на мигрантите от лагера в Харманли, за които се твърди, че са били бити след като полицията и жандармерията потушиха бунта в бежанския център. Издигнати са и транспаранти с призиви като: “Спрете убийствата и мъченията на невинни афганистанци бежанци”. Подобни призиви са били отправяни и по мегафон.

 

Очевидно на протестиращите не е било обяснено, че в Харманли убийство не е извършвано, нито е имало мъчения спрямо мигрантите. В организацията на протеста активна роля е имал и президентът на Афганистанското младежко общество във Великобритания Ахмад Тураб. До напрежение по време на демонстрацията, която е била охранявана от няколко британски полицаи, не се е стигнало. Накрая представители на протестиращи опитват да връчат декларация срещу действията на българските власти в Харманли на българските дипломати, но от кадрите не става ясно дали това все пак се е случило.

Видеозаписи и много снимки от протеста са били гледани около 60 000 пъти, а споделянията им във Фейсбук са стотици. Именно от коментарите на записите и снимките, дипломатите ни във Великобритания са допуснали, че е налице риск от терористична заплаха. Организация за такава обаче така и не е установена, ако се изключат отправените обиди и заплахи под формата на коментари във Фейсбук. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 9660 |02.12.2016 М. Андреев пред Фрог: Пеевски не идва на работа, Доган не знам какъв е, а защо ги пазим?! . 0| 3946 |28.11.2016 Зимата идва днес . 1| 3784 |23.11.2016 Грипната епидемия идва през януари . 0| 3723 |19.10.2016 Момчил Неков: Политиците да не чакат гражданите да идват при тях

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads