Реклама / Ads
45| 6870 |03.12.2013 НОВИНИ

Терзиев: От времето на Костов лобитата в митниците са едни и същи

.
Бившият митничар Любомир Терзиев Източник: TV7
Контрабандата е държавна политика, тоест тя се определя от управляващите. Още от времето на Иван Костов лобитата в митниците са едни и същи. Те не защитават интересите на държавата, а на определени хора в тази държава.
 

Това заяви бившият митничар Любомир Терзиев в отговор на въпроса „Защо се сменя властта, а контрабандата остава?" в студиото на ТВ7.

Тревожен бум на контрабандата отчита правителството. 81,2% от продаваните цигари в Свиленград са без бандерол, показват данните от проучване на независима агенция. Въпреки предизборните обещания на БСП и на Сергей Станишев, че в митниците има 1,5 млрд., които ще се влеят в държавата, заложените пари от мита и акцизи за 2014 г. са същите, както и за 2013 г.

Бившият митничар Любомир Терзиев обясни, че тези пари са двойно повече - 1,5 млрд. са само насъбраните средства от мита и ДДС и внос. Същата сума може да се събере и от фиктивния износ и от далаверите с ДДС.

Според Терзиев, бившият шеф на Агенция „Митници" е прав в твърдението си, че изоставането до момента със събираемостта е около 400 млн., но се очаква дупката да стигне до 600 млн.

Има несъбрани пари от далавери, твърди бившият митничар, които отиват за определени хора и с тези пари се пълнят черни каси. Терзиев дори стигна още по-далеч с подозренията си като заяви, че контрабандните цигари се произвеждат у нас. И в тази комбинация - контрабандни канали за внос, за фиктивен износ и производство, са замесени много хора, категоричен бе той.

Уволнение с повишение. Това, според Терзиев, е схемата за отстраняване от митниците на Кирил Желев, който първо бе назначен за шеф на Агенция „Митници", но скоро след това със заповед на министър-председателя Пламен Орешарски стана заместник-министър на финансите.

Г-н Желев се опита да играе самостоятелно, да защити малко интересите на държавата, да види откъде е контрабандата с цигарите, поръча лабораторно изследване за произхода на цигарите, но такова нещо не бе направено, и беше уволнен, припомни хронологията Терзиев. На негово място след предложение от ДПС, на което Орешарски не е могъл да откаже, начело на Агенцията е сложен един много удобен за управляващите човек - Павел Тонев, добави Терзиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 89| 9741 |16.11.2013 Костов: Толкова ниско доверие имаше само кабинетът "Виденов" . 21| 6626 |05.11.2013 Главният прокурор: Светлозар Костов ще води "Октопод" до края . 5| 7028 |01.11.2013 Поетът Николай Милчев пред Фрог нюз: Времето е окупирало всички . 118| 5905 |28.10.2013 Я. Стоилов: Студентите ни са изостанали от времето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads