Реклама / Ads
1| 4091 |07.12.2015 НОВИНИ

Тестват сигурността на училища и детски градини в столицата

.
Тестват сигурността на училища и детски градини в столицата. Комисия с участието на Столичната община, СДВР, Министерството на образованието и науката и районните администрации ще започне системни проверки на охраната и сигурността в столичните училища и детски градини, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.
 

За това са се разбрали на работна среща днес кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.- министърът на образованието Ваня Кастрева, директорът на СДВР Младен Маринов, началникът на Столичния регионален инспекторат по образованието Евгения Вълкова, зам.- кметът Тодор Чобанов и Иван Илиев, председател на комисията по "Сигурност" към Столичния общински съвет. "Сигурността на децата и охраната на общинските училища и детски градини е сред най-важните ни задачи. Засилването на контрола е водещо в работата на всички институции", е казала Фандъкова.

 

Пряка отговорност в тази посока имат директорите и районните кметове, които следят дейността на фирмите, посочват от общината. Фандъкова е поискала от СДВР и засилване на охраната на зоните около училищата. Столичната община изгражда видеонаблюдение в периметъра на дворовете и прилежащите площи. Старши комисар Младен Маринов е поел ангажимент СДВР да се включи в разработката на методически указания, обучения и тестове за проверка на дейността на фирмите, охраняващи детските градини и училищата. В рамките на съвместна проверка на СДВР и Столичната община за дейността на охранителни фирми до момента са проверени 45 училища и детски градини в районите "Слатина", "Лозенец" и "Витоша". Направени са били препоръки за воденето на регистъра за посетители, контролирането на аварийните изходи, редът за допускане на автомобили в дворовете на училищата и недопускане спирането на МПС пред аварийните изходи.

 

Експертите са препоръчали още монтиране на паник бутони за бърза реакция, осигуряване на достъп до аварийните изходи. Дирекцията "Сигурност" ще организира работна среща с представители на фирмите, които охраняват учебните и детските заведения, на която да се дадат конкретни писмени указания. Кметовете на райони имат задачата да следят за стриктното изпълнение на договорите за охрана и съвместно с дирекция "Сигурност" да организират проверки за състоянието на охраната и мерките за сигурност на учебните и детските заведения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5528 |02.12.2015 Мерджанов: Няма пари за елементарното функциониране на сигурността . 0| 4592 |28.11.2015 Ученици ще минават през металдетектори в старозагорските училища . 7| 4679 |28.11.2015 Миков пред НС на БСП: Бюджетът на управляващите застрашава сигурността и мира в държавата . 8| 4256 |18.11.2015 Депутати кастриха управляващите за бюджет-2016 и сигурността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads