Реклама / Ads
Frognews
2| 3410 |13.12.2014

ТЕЦ „ВАРНА“ няма възможност да работи през зимата на 2015 Г.

.
Централата ще бъде временно спряна в съответствие с българското и европейското законодателства

ТЕЦ „Варна“ ще бъде временно изведена от системата от 0:00 часа на 01.01.2015 година. След тази дата централата няма да може да работи, въпреки усилията на българската държава, в лицето на МЕ и БЕХ и ЧЕЗ. Въпреки принципното съгласие за временно включване на централата през зимния период на 2015 година, в случай на газова криза, от Европейската комисия не беше получен отговор относно разрешителните за работа на самата централа и на сгуроотвала.

 

От своя страна, ръководството на ТЕЦ „Варна“ проведе поредица от разговори и консултации с българските институции, в опит да се намери работеща алтернатива за ТЕЦ „Варна“, след като през октомври Европейската комисия съобщи, че в случай на газова криза ще допусне изключение от правилата и ще разреши на ТЕЦ „Варна“ да работи в рамките на няколко месеца след изтичане на разрешителните. При условие на съгласие от страна на ЕК, за да се вместим в минималния срок за подготовка и провеждане на процедури и закупуване на достатъчно количество въглища, се очакваше писменото становище на Комисията да се получи до 10.12.2014 г.

                                                                             

„На практика вече няма достатъчно време, за да бъдат сключени договорите за работа и доставка на необходимите въглища и централата да бъде подготвена за включване през зимните месеци. На 1 януари 2015 г. ТЕЦ „Варна“ ще трябва временно да бъде спряна, за да спази изискванията на българското и европейското законодателства“, каза Минчо Минчев, изпълнителен директор на ТЕЦ „Варна“.

 

Поетапно, след 01.01.2015 г ще бъдат освобождавани служителите на ТЕЦ „Варна“, за които няма реализация след края на годината. Те ще получат компенсационни пакети, които са повече от два пъти по-високи от приетите в сектора. ЧЕЗ осигурява до 11 работни заплати на всеки служител в зависимост от стажа му в централата, вместо предвидените в браншовия колективен трудов договор до 5 работни заплати. В допълнение, компанията предлага консултации и помощ при регистриране в бюрото по труда и персонални препоръки.

 

„И след 01.01.2015 г. ще продължим да търсим вариант за дългосрочно отдаване на централата под наем, продажба или съвместно управление“, заяви Минчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Няма да има лимит за лечение на българи в чужбина 0| 3223 |11.12.2014 . Няма опасност от преливане на яз. "Копринка" 0| 4184 |10.12.2014 . В. Симеонов: Циганската престъпност няма да остане ненаказана 1| 3567 |10.12.2014 . Наши делегати ще проучат "Рамкова държава" и възможностите за присъединяване 0| 3469 |10.12.2014

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ