Реклама / Ads
5| 4947 |19.12.2013 НОВИНИ

The Economist към българи и румънци: Заповядайте във Великобритания

.
Авторитетното издание The Economist публикува днес своеобразно писмо, адресирано към българите и румънците, но всъщност насочено към британците, които се страхуват от наплива на нови имигранти след 1 януари 2014 г., когато падат ограниченията на европейския трудов пазар за граждани на нашите две страни.
 

"ПОКАНА. Моля, заповядайте във Великобритания на 01.01.2014 г. За да работите, да се забавлявате, да се устроите или каквото си искате" гласи приветливата илюстрация към материала, който ще излезе в печатен вариант в събота.

Следва пълният текст на писмото:

"Британските вестници са пълни с истории за вашата бедност, престъпност и глад за социални помощи. Политиците се борят срещу европейските правила за свобода на придвижване, които ще ви допуснат тук, и се стараят да ви затруднят. Населението на Великобритания е по-враждебно към вас от германците или французите: почти половината британци смятат, че правителството трябва да ви забрани да идвате в страната, дори това да противоречи на закона. Възможно е в резултат на това да сте останали с впечатлението, че не сте добре дошли.

Но всъщност сте. От името на родината на The Economist ви каним да дойдете и да работите тук. От 1 януари можете да ходите където поискате в Европейския съюз. Надяваме се много от вас да изберат Великобритания. Макар да изглежда, че нашите управници са забравили, Великобритания настояваше вашите страни да влязат в ЕС със съзнанието, че един ден ще се появите на прага ни.

не сте виновни, че повечето ни сънародници не ви искат. Отчасти проблемът идва от поляците. Преди 10 години, когато Великобритания беше една от само трите страни, които отвориха вратите си за тях, правителството увери гласоподавателите, че само няколко десетки хиляди ще дойдат, и то не за дълго. Вместо това пристигнаха повече от половин милион. И освен, че те са работници, които могат да режат зелки и да боядисват стени (измествайки някои британски работници с простото предимство да дойдат навреме на работа), те доказаха, че са човешки същества, които се установиха и създадоха деца. Ние не бяхме подготвени за това.

Но ако нашите управници сбъркаха преди едно десетилетие за броя поляци и други източноевропейци, които очакваха да дойдат във Великобритания, те бъркат повече сега относно ефекта от тези хора върху страната. Политиците твърдят, че те са бреме за социалната система, която вече е крайно изтъняла от финансовата дисциплина. Глупости: млади и здрави, те не я използват много. А тъй като допринасят повече в хазната чрез данъци, отколкото ползват облаги и услуги - около 35% повече, според достоверна преценка, те спасяват нашите болници и училища от по-големи бюджетни орязвания. Те не подбиват много заплатите, най-вече сред работниците имигранти. Правят нашата икономика по-голяма, снижавайки съотношението ни между дълга и брутния вътрешен продукт. Ако дори само малко приличате на тях, вие ще сте икономическа благословия.

За съжаление, проучванията на общественото мнение не лъжат. Много малко хора ви искат тук. Тези от вас, на които им се наложи да просят или крадат, а неизбежно ще има някои такива, ще се показват на първите страници на нашите вестници. Но колкото и да е странно, това може да ви помогне. Толкова ужасна е представата на британците за българската и румънската имиграция, че действителността може само да изглежда приятна в сравнение с нея. Хората ще са приятно изненадани, когато мнозинството от вас дойдат, за да работят, а не да смучат от държавата.

Британският трудов пазар е най-гъвкавият в Европа. Икономиката ни най-сетне расте устойчиво. Народът ни на практика няма предразсъдъци: проучванията, които показват голямото противопоставяне срещу вашето пристигане, също така сочат, че много британци биха ви наели да работите в къщите им. Страната ни е свикнала с имигранти. Особено в Лондон ще откриете всякакви екзотични хора, много от които бяха мразени по същия начин, когато дойдоха. Ако наистина ви притесняват предразсъдъците, просто се преструвайте на италианци. Никой няма да забележи разликата."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5170 |18.12.2013 България упълномощи Гюнтер Йотингер за преговорите по „Южен поток” . 23| 5429 |17.12.2013 Бобева: Икономиката ни е добре, българите сме критични . 10| 5430 |17.12.2013 България подписа за Шах Дениз 2 . 8| 5374 |17.12.2013 Б. Димитрова: 200 000 желаят да напуснат България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads