Реклама / Ads
8| 5361 |16.03.2019 НОВИНИ

Тихомир Стойчев: На Балканите зрее и мюсюлмански, и християнски радикализъм

.
Тихомир Стойчев
”Самият сблъсък между мюсюлманския и християнския свят води до радикализация. Днес политиците и държавниците ни трябва да се замислят какво трябва да направим, за да се предпазим от такива радикални стъпки. Този човек се е замислил, че по някакъв начин неговият свят се руши. И той се е замислил как да предпази страната си от мюсюлманската инвазия”.
 

Това заяви експертът по сигурността Тихомир Стойчев пред Нова телевизия, коментирайки влизането в България на терориста Брантън Тарант от Нова Зеландия, който  разстреля мирни мюсюлмани в джамия в Крайстчърч.

 

Той посочи също, че на Балканите има условия както за мюсюлманска, така и за християнска радикализация.


"Много са факторите, които могат да радикализират една група. Днес със социалните мрежи възможностите за влияние отвън са много силни", заяви Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност .

 

Тихомир Стойчев отбеляза, че службите със сигурност често пъти "проспиват" терористични клетки. "Но са длъжни максимално да доближат идеалния вариант в нашите представи... Този човек е постигнал част от това, което е искал - превърнал се е в герой, изживява се като такъв, вероятно иска да бъде "знак" за борбата срещу радикалния ислям. Важното е за нас как наблюдаваме, какви са агентурните възможности и какво е взаимодействието между отделните служби. Трябва да ползваме положителните практики и да умножаваме възможностите за партньорство по отношение на тези световни предизвикателства".

 

Възможността различни хора да пътуват навсякъде е обусловена от развитието на глобализацията като процес. Тя обаче има не само положителни резултати, а такива и с обратен знак, заяви още Стойчев.

 

"Не мисля, че посещенията по светите места са били случайни. Той се е готвил. Трябва да се погледнат записите от местата, през които е минал и пребивавал, докато е бил на наша територия", отбеляза Стойчев.


Жертвите до момента са 48, ранените са близо 50, някои от които са в критично състояние.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3722 |06.03.2019 US-генерал: Сигурността на Балканите е много крехка . 2| 3605 |06.03.2019 Ген. Къртис Скапароти: Балканите са мишена на руското зловредно влияние . 3| 4623 |19.02.2019 Стойчо Стойчев: ДПС успя да вкара ГЕРБ в много умел пиар капан . 4| 4847 |30.01.2019 Кънчо Стойчев: Ако опозицията ви е виновна за всичко, вкарайте я в затвора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads