Реклама / Ads
28| 9114 |17.05.2012 НОВИНИ

ТИМ вдига незаконен хотел на морето

.
На територията на Дамбата в Балчик – изключителна държавна собственост, незаконно се изгражда хотел. Сигналът е подал днес зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев, цитиран от “Дарик”.
 

 

Теренът е с площ 14 дка, на 15 метра от морето и се намира между заведенията “Двата петела" и “Тихия кът". Строителни дейности се извършват върху 11 442 кв.м. от имота.

През 2002 г. тогавашният областен управител на Добрич Иван Иванов е актувал противозаконно парцела от крайбрежната ивица като частна, а не като публична държавна собственост. През 2005 г. следващият областен управител Динчер Хаджиев учредява право на строеж на “Зърнени храни България" ЕАД – дружество, свързано със структурите на групировката ТИМ, казват от ДСБ. Хаджиев заменя тези 11 442 кв.м. за 180 квадрата дворно място с постройка от 85 кв.м. в ж.к. “Русия" в Добрич.

На 28 февруари тази година “Зърнени храни България" продава терена на “Болкан енд Сий Пропъртис" (също дружество на ТИМ) за сумата от 2.738 млн. лева. В момента върху самата Дамба, т.е. върху плажната ивица и брегоукрепителното съоръжение, се строи апартаментен хотел.

Дамбата в Балчик е изградена с европейски средства и държавен заем от Европейската инвестиционна банка.

Подобни сделки по Дамбата е имало много и поне 8 от тях са атакувани от ГЕРБ, като държавата е спечелила всички дела. Странно защо в конкретния случай както МРРБ, така и областният управител Желязко Желязков не са предприели никакви действия, недоумяват от ДСБ. Според тях очевидно ревизията на сделки на предишното правителство се прави избирателно.

“Това не може да е пропуск на областно ниво. Явно и при предишното, и при сегашното правителство собственикът на имота е извън закона, някъде на нивото на държавната власт", коментира Кънев. Той пита кой е издал разрешение за строеж върху брегоукрепително съоръжение, съобразено ли е то с Конституцията, със Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който не допуска в никакъв случай строеж на апартаментен хотел на 15 метра от морето.

От ДСБ призовават областния управител, МРРБ, РДНСК и община Балчик незабавно да предприемат мерки за защита на публичния интерес. Според тъмносините незаконният строеж трябва да се спре, прокуратурата да се сезира и да се заведе дело за обявяване на нищожни на разпоредителните сделки с плажната ивица и Дамбата. Ако няма реакция на областно ниво, ДСБ ще направи парламентарно питане по въпроса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 10306 |07.05.2012 Т. Младенов: Спокойно, пак ще вдигаме доходите . 55| 6898 |02.05.2012 Борисов: Искам да вдигаме доходите и през следващите години . 32| 5840 |27.04.2012 Т.Младенов: Въпреки кризата, вдигаме заплатите . 24| 5716 |12.04.2012 Д.Атанасова: Вдигаме с 20% заплатите в Бърза помощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads