Реклама / Ads
2| 5816 |02.12.2012 НОВИНИ

С титан в краката Иван Трифонов скача на дирижабъл за околосветско пътешествие

.
Иван Трифонов
Имам титан в зъбите и краката, готов съм за нови подвизи, зарече се Иван Трифонов. Българинът готви нов проект с който възнамерява да си го върне на Феликс Баумгартнер. Той планира обиколка на света с уникален дирижабъл, пълен с топъл въздух и газ.
 

Трифонов преговаря със спонсори, а фабрика в Москва има готовност да направи балона. Това сподели Иван Трифонов пред bTV.

Трифонов сподели, че се запознал с Феликс през 2004 година. "Беше известен парашутист и ме попита дали може да скочи от балон. Тогава направихме скок от 5000 метра, полетът беше в Алпите", разказа Иван и сподели, че се чувства ограбен от човека, който смятал за приятел.

"Исках света да узнае, че аз съм бащата на този проект. Него го гризе съвестта и ми прати медала си", коментира българинът.

Трифонов започнал своя проект за ултразвуков скок през 1991г., когато бил космонавт-резерва. Планирал да се издигане на 50 000 метра, проектирал да се изкачи с водород, защото е по-лек от хелия. Направил изчисленията с помоща на руски техници, които събрал в 4-ри големи папки.

"13 години работих над проекта и все се надявах да намеря спонсори. Бях два пъти на ръба, но швейцарци, се отказаха в последния момент". Когато навършил 60 години, жена му го посъветлава да отстъпи идеята на по-млад колега. Тогава предложил проекта на Феликс , с условието да бъде в екипа му и да го съветва.

След няколко години австриецът му казал, че ще го осъществи с американци и Трифонов не му трябва. Обещал му обаче покана, да дойде да гледа скока. "10 дни преди събитието, ми каза, че няма място в хотела. Бях готов да спя на палатка, но той отказа", спомня си Трифонов. "Не искаше светът да не узнае, че съм аз", каза със съжаление той.

Българинът съобщи, още че през 2010 г. американец съди Феликс за авторство на идеята и тогава той е свидетелствал в  полза на австриецът.
След разкритията за скока през 2012г., последвали заплахи за съд срещу Трифонов от страна на спонсорите. Тогава той и брат му направили досие на своя проект и те се отказали да водят дела.

"Нямам шанс да спечеля дело", призна българинът. Той не е злопаметен и е на път да се сдобри с Феликс . "Ние сме във връзка, той иска да се срещнем и да се сдобрим. Ние сме колеги на въздуха и това ще се случи", заключи той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 6350 |30.11.2012 Емил Кабаиванов: Кандидатурата на Гугушева е сериозна . 39| 14771 |27.11.2012 Шефът на ГЕРБ–София Андрей Иванов даде оставка . 73| 5159 |27.11.2012 Кабаиванов: Продължаваме начисто; ще вкараме повече депутати . 39| 6761 |25.11.2012 Емил Кабаиванов: Председателят на КС ще е свързан с левицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads