Реклама / Ads
6| 4229 |01.03.2019 НОВИНИ

Тодор Тагарев: Не трябва да балансираме между Русия и НАТО

.
Тодор Тагарев Източник: БГНЕС
“Първо – нека да кажа много ясно, че ние не трябва да балансираме между Русия и НАТО“, заяви пред БНР бившият министър на отбраната Тодор Тагарев по повод предстоящите визити не Столтенберг и Медведев у нас.
 

“Ние сме съюзник в НАТО, ние разчитаме на НАТО, за да гарантираме своята сигурност. Имаме някакъв интерес все още от руски енергийни източници, но ...ние търсим до момента алтернативи на тези доставки на енергийни източници от Русия, нещо което и аз си мисля, че, макар че това няма да излезе публично, ще има по някакъв начин напомняне от генералния секретар, че сигурността е комплексен въпрос. И за да гарантираме например енергийната си сигурност, ние трябва да търсим алтернативни източници на доставка, а не да задълбочаваме зависимостта си от Русия“, допълни още той“.

 

Тагарев коментира и посланията на президента Радев от Кошице за промяна на декларацията, призоваваща за засилване на военното присъствие на САЩ и Канада в страните от източния фланг на НАТО от Балтика до Черно море:

“Трябва да припомним, че НАТО е военно-политически съюз с отговорности да защитава сигурността и да гарантира отбраната на всички страни-членки, но към днешния ден тази защита става не само с военни средства, тъй като влиянието, което някои външни на Съюза страни се опитват да оказват, идва от много посоки. И чрез енергетика, чрез пропаганда, чрез политическо влияние, медийно влияние, дезинформационни кампании и т.н. И когато НАТО търси решение на тези проблеми, трябва да го търси комплексно“.

Това, което стана ясно от изявлението на президента Радев, е, че той не споделя тази част, че ние трябва заедно да търсим решение на проблемите например на енергийната сигурност. И някак си идеята, че трябва да не отдаваме на чужди интереси, отиде натам, че трябва да изпълняваме руските проекти, което стои много странно на фона на цялата идея НАТО да гарантира сигурността си и страните от източния фланг във формата Б-9“.

 

“Определено имаме основание да се притесняваме за ситуацията в Черно море", коментира още той.

 

“Преди всичко притесненията са за Украйна, която е наш важен партньор, макар да не е съюзник. Русия наруши споразумение и международни споразумения – и двустранни – с Украйна за ползването на Керченския пролив и Азовско море. Станахме свидетели на пленяване на 24 украйнски моряци, които още се съдят по руски, не по международни правила, не по правила за военни на Женевските конвенции, а по руски правила като криминален случай, това международната общност не може да го приеме. Сега отговорът не е лесен и не е военен на този тип действия, но НАТО като присъствие в Черно море и особено ние, Румъния и Турция имаме интерес да противодействаме на това нарастване на напрежението“, смята Тагарев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3981 |27.02.2019 Калоян Паргов: Трябва да обсъдим точка по точка исканията на протестиращите шофьори . 2| 4057 |23.02.2019 Калоян Паргов: Исканията на работещите в градския транспорт трябва да бъдат удовлетворени . 1| 4093 |19.02.2019 Румен Радев: Най-добрата почит към Апостола e съзнанието, че не думи трябват, а дела . 15| 4769 |16.02.2019 Иван Пенков: Службите трябва да знаят дали има руски агенти у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads