Реклама / Ads
3| 5942 |18.08.2016 НОВИНИ

А. Тодоров: Ген. Румен Радев ще привлече избиратели извън левицата

.
Антоний Тодоров
Трябва да разделим няколко аспекта на достигането до кандидатурата на генерал Румен Радев. Ставаше дума за преговори между БСП, АБВ и ”Движение 21”, което се оттегли от преговорите. Това е една компромисна кандидатура, приемлива и за двете партии.
 
Това каза политологът Антоний Тодоров в предаването "Денят ON AIR" за политическите настроения в страната преди изборите за президент.

"Генерал Румен Радев няма никаква политическа история. Той не е политик, бил е военен. Той е максимално неутралната фигура, тепърва ще трябва да се учи да говори по митинги, да общува с избирателите, да води преговори. Това всичкото едва ли се учи във военната академия", каза Тодоров.

По отношение на коментарите, че Георги Първанов е успял да наложи тази кандидатура, политологът каза, че ако Първанов е имал силата, която му приписват, би се кандидатирал самият той. "Въпросът е, че това не беше възможно да бъде прието от страна на БСП, след много заявления от страна на ръководството на партията".

"Генералът има възможности да привлече избиратели извън левицата. Той има своята аудитория и в избирателите на Патриотичния фронт. Някои могат да го припознаят тъкмо като кандидата, който да заеме мястото на "Дондуков" 2", коментира още политологът.

"На тези президентски избори няма да има чак толкова много потенциално избираеми кандидати. Кандидатът на ГЕРБ ще бъде много важен. Кандидатът на левицата има шансове, тъй като изборите се решават на втория тур", каза Тодоров.

Във връзка с твърденията на анализаторите, че лично премиерът Бойко Борисов може да стане с имиджа и гласоподавателите си, Тодоров каза: "Мисля, че има вероятност. Зависи от това как той ще гледа бъдещето си за следващите 5 години - дали очаква, че ще може да завърши мандата си без проблем и че може да спечели още един."

"Оста на противопоставянето ще бъде между кандидата на ГЕРБ и кандидата на левицата. Това обаче ляво-десен сблъсък ли ще бъде зависи от хората, какво ще се говори, колко са възможностите на президента да влия върху икономическата и социалната политика", коментира още Тодоров. "По-скоро мисля, че залогът на тези избори е дали кандидатът на ГЕРБ ще спечели или не. Защото ГЕРБ като управляваща партия държи контрола върху всички основни институции. Ако опозицията успее да убеди обществото, че тази концентрация е проблем, в полезността от търсенето на институция, която да балансира това, е възможно да спечели", заключи той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4096 |18.08.2016 АБВ и БСП си стиснаха ръцете за ген. Радев . 1| 4808 |18.08.2016 Ген. Радев: ЦЕЛЯ се към всички, които мислят за една България . 1| 4734 |17.08.2016 Ген. Радев: Отворен съм за предложения, но преценявам сам . 1| 4487 |17.08.2016 Речено-сторено! Ген. Радев е кандидат-президентът на БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads