Реклама / Ads
3| 6382 |14.04.2014 НОВИНИ

А. Тодоров пред Фрог: Скандалите с ЕРП-тата са пресилени

.
Антоний Тодоров
В България нямаме независими органи, така че няма как и ДКЕВР да е много независим. Принципът, по който се назначават членовете му с особеното участие на парламентарно представените партии, тоест по партиен признак, автоматично създава проблеми, коментира пред „Фрог нюз” политологът Антоний Тодоров.
 

Определено смятам, че дискусията за ЕРП-тата е пресилена, ако говорим сериозно за отнемане на лицензи. В обществото по-скоро имаше очакване нещо да се направи относно тези дружества, които са вид монополисти в техния си район, за да играят по правилата, коментира Антоний Тодоров.

Действително има обвинения срещу тях за изнесени незаконно средства и уреждане чрез прихващане на задължения, които идват от НЕК. Обаче мисля, че това са търговски неща, които трябва да се уреждат в рамките на законодателството, вместо да се предприемат някакви крайни мерки, смята политологът.

На въпрос дали имаме изградена стратегия за развитие на енергетиката, Антоний Тодоров коментира, че дори и да имаме, по-важното е, че голяма част от обществеността няма никаква представа за нея. От ситуацията, в която сме освен това, не личи да се прилага такава. Има по-скоро действия атхок, които трябва да решат някаква кризисна ситуация, но не и стратегия.

Доколко българската енергетика се управлява в икономически интерес за страната, според Тодоров е въпрос на експертна оценка. Онова, което обаче е видно, е, че около енергетиката има твърде много лобита, които се опитват да накланят везните в своя полза. Другото е, че много от икономическите актьори са недоволни от начина, по който функционира енергетиката. Като цяло това е среда, изпълнена с конфликти. Това би могло да означава, че тя не се управлява по начин, по който повечето очакват.

Трудно ми е да намеря опори за консенсус по тема енергетика между различните лобита и политически сили, тъй като партиите се явяват често техни говорители. Това затруднява постигането на консенсус между тях, коментира Антоний Тодоров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 6153 |12.04.2014 Главсекът на МВР: Нецензурно е да кажа с какво се е занимавала А. Г. преди убийството . 12| 9959 |11.04.2014 Врачка предупреди МВР за Алекс: Бързайте, след 2 часа може да е фатално . 14| 6768 |11.04.2014 Каролев пред Фрог: ЧЕЗ да почерпи, ако му вземат лиценза . 6| 5078 |10.04.2014 ВСС понижи съдия Тодорова: Изпрати я в Районния съд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads