Реклама / Ads
2| 4110 |25.06.2019 НОВИНИ

А. Тодоров: Властта се проваля в контрола върху партийните субсидии

.
Антоний Тодоров Източник: БГНЕС
”Един или 11 лева - това са числа, които не се позовават на някакво проучване, свързано с предмета на дейност. Въпросът е трябва ли политическите партии да получават публично финансиране”. Това каза пред БНР политологът проф. Антоний Тодоров, преподавател в НБУ.
 

Той уточни, че в България държавните субсидии са въведени, за да не бъдат политическите партии заложник единствено и само на частни интереси.Според него в обществото има очакване да се направи нещо с тези публични субсидии:

 

"Въпросът не е в това колко получават партиите, а как се осигурява контролът върху харченето на тези пари. В това, второто, държавата се е провалила". По думите му, ако просто се намали размерът на субсидиите, но не се гарантира контролът върху харченето им, нищо съществено няма да е направено.


Проф. Тодоров коментира, че размерът на финансирането на партиите трябва да се съобрази с минималните доходи и да се съобрази с осигуряването на функционирането на една нормална организация:

"Партиите направиха не малко, за да създадат у обществото усещането, че са бизнес организации. Че под прикритието на политиката въртят някакви бизнеси".


Той предположи, че в управляващата коалиция ще направят усилие, за да успокоят обществените очаквания, но изрази съмнение, че субсидиите ще останат такива, каквито са, но няма и да бъдат намалени на 1 лев. Според него ще бъде намерено някакво компромисно средно решение.


Проф. Светослав Ставрев, преподавател по Основи на управлението, също коментира  размера на държавната субсидия за партиите. Според него не вижда и не чува нищо изненадващо по темата.

"Практическите намерение на вносителите са да навредят на някого. Те са долнопробни. Ако искаха да постигнат двупартиен политически модел, бих разбрал усилията им, но не и начина, по който ги провеждат".


Той обясни, че у нас е наложен европейският модел на финансиране на партиите и той беше "абсолютно компрометирана от средата - и политическа, и икономическа". По думите му и предлаганият т. нар. "американски модел" ще бъде провален по същия начин.


Според проф. Ставрев предложението за въвеждане на американския модел не е нито на ДПС, нито на ГЕРБ, а на един център, от който се управлява България.

Той прогнозира, че "по корупционен начин ще се изливат парите в партиите, но не скрито-покрито, а донякъде открито, донякъде със специално създадени квази инвестиционни дружества, които ще направи бизнесът, за да не го обвиняват в директна намеса".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5825 |25.06.2019 Властта отряза Пеевски за ДДС-то, няма да го пипат . 3| 3922 |21.06.2019 Родители на деца с онкозаболявания с ултиматум към властта . 2| 4726 |18.06.2019 Журналист: Има лимит на поносимост към безобразията и безчинствата на властта . 24| 8232 |14.06.2019 Проф. Слатински: Седем са смъртнте гряха на властта през последните 10 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads