Реклама / Ads
0| 4457 |15.04.2016 НОВИНИ

Д-р Тодоров: Здравната карта на Москов е незаконна, хаосът е невиждан

.
Националната здравна карта, обявена за решение на проблемите с “големия брой болници” и регулация за по-добър достъп до лекар, няма да се публикува в Държавен вестник, така нормативният документ, няма да влезе в сила. Твърдението, че това не е необходимо от представители на МЗ е невярно. РЗИ не знаят какво да правят, те или не приемат документите на колегите ни, или ги приемат и не издават документ – вх. номер, че са ги приели. За този проблем алармира д-р Георги Тодоров.
 

На практика НЗК я има на сайта на МЗ, но това според АПК, чл.75, не законовия начин за Националната здравна карта да влезе в сила и да породи последствия. НЗК и свързаните с нея критерии,  определя с кого и как да се сключи договор с РЗОК, в цялата страна. Не само за болниците! Тя е нормативен акт, засягащ всички граждани на страната. Като отказва да бъде публикувана, МЗ и/или Министерски съвет, блокира на практика възможността на лекарите от цялата страна да сключат договор с НЗОК по законово издържан път.

 

Блокирано е подаването на документи в РЗОК от лекарите, защото по чл. 81 от Закона за лечебните заведения, следва да има документ от Регионалната здравна инспекция във всяка област за достатъчност или недостиг на специалисти в извънболничната помощ. РЗИ не знаят какво да правят, те или не приемат документите на колегите ни, или ги приемат и не издават документ – вх. Номер, че са ги приели. ЕТО ЗАЩО БЛС ПРЕПОРЪЧА НА  ВСИЧКИ КОЛЕГИ: ПОДАВАЙТЕ СИ ЗАЯВЛЕНИЯТА ДО РЗИ ПО ПОЩАТА С ОБРАТНА РАЗПИСКА, ТЯ Е ВАШИЯТ ВХОДЯЩ НОМЕР!!!

МЗ само падна в капан, който само си заложи.

От тези действия следват следните изводи:

1. Договорите на специалистите, може да не се сключат, или да се сключат избирателно, по правила, които не са обнародвани. ТОВА ВАЖИ ЗА ЛАБОРАОТРИИТЕ, ЗА ГРУПИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ В ДКЦ И МЦ, И РЕНТГЕНИТЕ.

2. Несключилите договори на кардиолози, дерматолози, гастроентеролози, ендокринолози и т.н., които са издавали Направления за лаборатория или друг специалист, може да се окажат издатели на документи, които са нямали право да издават.

3. Всеки един лекар, отчел такива направления, по т. 2, ако има договор след 30.04. 2016 с НЗОК, може да не получи плащане за труда си.

4. Болниците може да останат без лекари, защото чл. 81 от Закона за лечебните заведения, касае лекарите, но засяга болниците! Ако РЗИ не започне да приема документи на лекарите, процесът на сключване на договори или ще върви незаконно, след 30.04.2016 или ако сме правова държава, РЗОК в страната следва да приемат документи, но когато лекаря работи и в болница, следва да го уведомят, че в 7-дневен срок, следва да представи удостоверение по чл. 81, и понеже РЗИ не ги издават, се получава порочен кръг.

 

Хаосът е пълен, никой не знае как работи и защо работи! Ако се спазват нормативните изисквания – кой ще има договор и кой няма да има, никой не може да отговори. И тук говорим само за извънболничната помощ. За болниците е абсолютно неясно, уточни медикът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11050 |12.04.2016 Д-р Болтаджиев за Фрог: За шефовете на болници с 90 000 лв. заплата е Здравната карта . 0| 5015 |23.03.2016 МС прие Националната здравна карта . 12| 4917 |18.03.2016 Антоний Тодоров: Бунтът на ГЕРБ срещу ДСБ ще бъде потушен . 26| 4483 |09.03.2016 БСП: Москов и ГЕРБ провалиха здравната реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads