Реклама / Ads
8| 5835 |29.03.2014 НОВИНИ

Д-р Тодорова: НЗОК не издържа болници, а лекува пациенти

.
Директорът на Здравната каса д-р Румяна Тодорова
НЗОК не би трябвало да издържа болници, а да лекува пациенти. За допълнителни средства за болниците не сме говорили с премиера Пламен Орешарски, но за затягане на колана - да. Контролът на НЗОК е на изключително ниско ниво. Говоря това от есента и проблемът е наистина сериозен.
 

Това заяви директорът на Здравната каса д-р Румяна Тодорова пред Дарик. Според нея на първо място проблемът е свързан с инерция. "Аз ги наричам нашите експерти хвърковата чета. Те проверяват документация, която в рамките на последните 10 години е безупречна, защото тази документация се изготвя, след като пациентът е напуснал болницата. Контролът трябва да се прави предварително", категоричен е шефът на Касата.

Тя съобщи, че готвените проверки от НЗОК ще бъдат свързани с наблюдение на надлимитната дейност на болниците, ще се наблюдава и извънболничната помощ, както и защо е постъпил пациентът в болнично заведение.

Масовите пътеки са свързани с хроничните заболявания, т.е. масово пациентите попадат в болниците заради тях. Именно затова по време на проверките ще се правят анкети с пациентите. Екипът на контролиращите ще вземе информация за пациентите, които са приети вчера например. Анкетата ще бъде за това какви лекарства пие, дали си ги носи от вкъщи или са от болницата.

"Аз виждам контролът на касата в аналитичната му същност", каза директорът на НЗОК и допълни, че на база на този контрол трябва да се внесат в Народното събрание промени в законодателството. Според д-р Тодорова обществото се събужда и има готовност на пациентските организации да участват в промените. Пациентът вече търси качество.

Директорът на НЗОК обяви, че има редица случаи, в които пациентът влиза в болницата с едни показатели и излиза със същите или дори с влошени. Очакват се промени в законодателството, свързани със санкции на лекарите, които не си вършат качествено работата.

От касата искат да се въведе временна мярка - да се въведат четци в болниците, пациентите да влизат с личните си карти, така че те да бъдат маркирани в болницата така, както се случва на границата. Това е най-евтиният и лесен начин.

Тодорова заяви, че Националната здравна карта, която за съжаление все още не е факт, трябва да определи необходимостите на определен район, т.е. да не се струпват болници само в един регион.

Според нея за справяне с проблема с невнесените здравни осигуровки има два варианта – или да се търси отговорност от всеки, който не се осигурява, или в системата да влязат доброволни здравни фондове.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 5920 |23.03.2014 ГЕРБ алармира: НЗОК остава без пари през лятото . 8| 6408 |14.03.2014 Шефът на съюза на ловците пред Фрог: Савов успешно е издържал изпита за ловец . 2| 6312 |12.03.2014 Зам.-министърът на здравеопазването поема НЗОК . 17| 5555 |15.02.2014 Съдия Тодорова: Всяка партия, загубила властта, става защитник на независимия съд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads