Реклама / Ads
17| 5502 |24.04.2013 НОВИНИ

Токът нагоре с 11% и щяло да има пари за умни електромери

.
Евгения Харитонова Източник: Булфото
Токът трябвало да поскъпне с 11%, за да има пари за поставането на умни електромери, показват изчисленията на "24 часа".
 

Вчера по време на обществено обсъждане в ДКЕВР за въвеждане на интелигентна система за измерване на тока, представителите на "Енерго-про" заявиха, че това би означавало 44% увеличение на цените на мрежовите услуги, което ще се отрази с 11% уверичение в крайната цена. Това изчисление е условно, тъй като според евродирективата смяната на 80% от електромерите с умни трябва да започне от 2015 г. и да завърши до 2020 г.

В доклада на комисията е написано, че това не е икономически целесъобразно. От ЧЕЗ са направили изчисления, че подмяната на 100% от техните уреди за отчитане ще струва половин милиард лева, а на 80% - 377 млн. лв. От ЕВН заявиха, че са готови да започнат, стига да има решение на комисията.

Нарочно ни плашите, заяви Стефан Гамизов, който е известен като енергиен експерт, но вчера се яви като представител от гражданската квота. Той попита как гражданите да участват в обществено обсъждане за умните електромери, след като в доклада на ДКЕВР всички цифрови данни са заменени с ХХХ.

Каза се, че смарт - мрежите и умните електромери ще помогнат за либерализирането на пазара. От ЕРП-тата казаха, че и със сегашните уреди няма проблем да се сменя доставчикът на тока.

От НЕК заявиха, че техните клиенти на всеки 15 минути могат да наблюдават потреблението си. Освен това експерти твърдят, че умните уреди могат да следят и качеството на тока.

Всичките тези предимства не се харесват на енергото, защото ще бъдат драстично намалени признатите им загуби. Шефът на ДКЕВР Евгения Харитонова заяви, че все пак ще се наложи, колкото и тя да не харесва, част от тези инвестиции да бъдат поети от гражданите през цената на тока.

За по-голямата част от инвестициите тя изпрати ЕРП-тата да търсят европейско финансиране и да не натоварват гражданите. Харитонова се разтревожи от факта, че една фирма работи по смартсистемата и на трите ЕРП-та. "Да не стане така, че да се установи нов монопол. Няма да позволим системата за отчитане да бъде в едни ръце", каза тя.
“Софийска вода” бойкотира регулатора

Прецедент при определяне на цените от ДКЕВР създаде "Софийска вода". Дружеството оттегли заявлението си за 14% поскъпване и бойкотира откритото заседание, насрочено за вчера. То изпрати писмо, в което заявява, че не желае в предизборен период темата за цената на услугите му да бъде политизирана. След оттеглянето на ценовото предложение, общественото обсъждане е безпредметно и юридически необосновано и ще навреди на компанията, пишат от там.

Шефката на комисията Евгения Харитонова отмени откритото заседание, но обществено обсъждане все пак се проведе. В доклада на експертите на комисията се предлага намаление на цената на водата с 4%.

По време на обсъждането Георги Кадиев, общински съветник от БСП, каза, че в цели квартали - например "Филиповци", няма нито един поставен водомер и загубите на "Софийска вода" от това ще се прехвърлят върху цените на всички клиенти.

Харитонова заяви, че ДКЕВР ще решава как да действа в закрито заседание. Тя може да започне процедура по определяне на цени и по своя инициатива. Това обаче означава нова проверка, което би отнело месец. В същото време тече и одит на дружеството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5636 |12.04.2013 ДКЕВР в стрес, ЕРП-тата искат 25% нагоре . 14| 5102 |04.03.2013 Решено: токът спада средно със 7 % от 5 март . 89| 5425 |20.02.2013 ДКЕВР попари надеждите; токът не може да поевтинее от 1-ви март . 71| 6211 |31.01.2013 Изненада! Токът можел да се оскъпи с 4%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads