Реклама / Ads
Frognews
5| 4252 |01.07.2007

Токът пак хвръкна нагоре, бизнесът - недоволен и разтревожен

.
Цените на тока пак поеха нагоре. Аргументите за актуализацията били многопосочни, оправдават се от ДКЕВР. По този повод започва извънредно отчитане на топломерите. Бизнесът на свой ред счита, че новите цени на електроенергията ще натоварят българските предприятия с по-високи енергийни разходи и това сериозно ще влоши конкурентноспособността им.

От днес цената на електрическата енергия за бита се променя на 15,7 ст./кВтч през деня и 10 ст./кВтч през нощта с вкл. ДДС. Актуализацията се налагала заради значителното повишаване цените на горивата както на международния, така и на вътрешния пазар. Допълнително отражение оказвала и преференциалната цена на произвежданата електрическа енергия от възобновяемите енергийни източници и комбинираното производство, както и спирането на 3-и и 4-и блок на АЕЦ „Козлодуй”. Промяната целяла потребителите да не преживеят ценови шок, като в същото време се гарантира стабилността на енергийната система. В момента битовите потребители плащат 14,6 ст. на кВтч през деня и 9,3 ст. на кВтч през нощта с вкл. ДДС. Според изчисленията на експертите от ДКЕВР след 1 юли сметката на домакинство със средна месечна консумация на електрическа енергия от 150 кВтч през деня ще нарасне с около 1,65 лева. Във връзка с промяната на цената на електроенергия от 1 юли 2007 г., ЕОН България ще отчете извънредно електромерите на своите клиенти. Извънредното отчитане на електромерите на бизнес клиентите на компанията ще бъде извършено в периода 01.07 - 03.07.2007 година.

IMG_6075.JPG
снимка Вяра Йовева

Утвърдените от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране нови цени на електроенергия ще натоварят българските предприятия с по-високи енергийни разходи, което от своя страна ще се отрази и върху себестойността на произведената от тях продукция, предупредиха от БСК. При съществуващата у нас висока енергоемкост, това означава сериозно влошаване на конкурентноспособността на предприятията. БСК също така счита за недопустимо и крайно натоварващо за българските предприятия въвеждането в действие на подобно решение в изключително кратки срокове. Във връзка с това БСК свиква работна среща на 2 юли на представители на ръководствата на големи предприятия и членове на Камарата за обсъждане на проблема и приемане на обща позиция и действия. "ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Двамата Руменовци пак са в ИБ на БСП, четирима са новите членове 0| 5606 |30.06.2007 . Бум на българи и румънци в Мадрид, испанците в паника 0| 4730 |30.06.2007 . Без основно образование, жилетка и триъгълник не ставаш за шофьор 2| 5488 |30.06.2007 . Първата котка е живяла преди 100 000 години в Близкия Изток 2| 11462 |30.06.2007

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ