Реклама / Ads
6| 5027 |27.12.2013 НОВИНИ

Токът поевтинява най-много с 2%

.
Намаляването на цената на тока с повече от 2% е невъзможно. Това изчисление направиха енергийните експерти, които участваха в обществено обсъждане на проекторешението на енергийния регуратор от догодина цената на нощната тарифа за трите електроразпределителни дружества да падне с около десет на сто, а на дневната - с под един процент.
 

Според тя, решението е по-скоро политическо и няма икономическа логика, но ще доведе до сериозни проблеми в системата, предаде Дарик. От електроразпределителните дружества поставиха акцент върху намаляването на технологичните им разходи.

Предлаганото от ДКЕВР намаление на цената на електроенергията категорично ще има негативен ефект върху разпределителните дружества, каза пред журналисти Зорница Генова, директор „Регулация” в ЧЕЗ „Разпределение България”.

„Направили сме първоначални изчисления за ефектите. Само от трикратното вече намаление на технологичния разход, който пада на 8%, ефектът е допълнителни 24 милиона лева. От началото на годината, когато технологичният разход беше 15%, през март беше намален на 12%, през август – на 10%, сега е на 8%. Няма никакви мотиви, не е ясно какво се е случило през изминалите месеци, което да мотивира въпросното намаление”, заяви Генова.

„В новото решение по никакъв начин не се отразяват новостите, които ще настъпят във връзка с либерализирането на пазара. Не се признават никакви разходи за балансиране нито за снабдителите, нито за разпределителните дружества, което води до допълнителен негативен ефект”, каза тя.

„Така, както е записано в доклада, се цели стимулиране на нощното потребление, като по никакъв начин не се преразпределя тежестта и не се постига нов баланс между потреблението на дневната и нощната енергия. Не консумираме енергия само нощем, така че за крайния потребител също е много спорен въпросът какъв ще бъде реалният ефект”, коментира Генова.

Междувременно от ДКЕВР заявиха, че правят анализ и на цената на природния газ. Новият председател Боян Боев изрази надежда, че от 1 април може да има намаление на цената както на синьото гориво, така и на парното и топлата вода.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5235 |21.11.2013 Т. Андреева: Имаме най-много болници от страните в ЕС . 22| 5127 |08.11.2013 Богомил Бонев: Бисеров най-много ми искаше оставката! . 7| 5251 |16.10.2013 Найденов: Военните са с най-много орязани права . 15| 5623 |25.06.2013 ДПС изхарчили най-много за избори, следват ги БСП и ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads