Реклама / Ads
45| 4645 |13.04.2011 НОВИНИ

Токът скача с 5% от 1 юли?

.
Ангел Семерджиев
Държавният енергиен регулатор прогнозира поскъпване на електроенергията от 1 юли поне с 5 %, заради ръста на произвежданата енергия от възобновяемите енергийни източници и присъединените към мрежата вятърни и соларни паркове.
 

Това каза по БНР председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев днес.

Миналогодишното увеличение на цените на тока с около 2 % бе оправдано със същия мотив, но сега Семерджиев посочи, че тежестта на този аргумент отслабва, тъй като намаляват разходите за изграждане на мощности от възобновяеми източници, особено на соларните.

Ние сме много близко до плана, който имаме за изграждане на възобновяеми източници, каза регулаторният шеф, което означава, че няма да расте делът на скъпата зелена енергия в общия микс.

Ако има повишение, то ще е минимално. И този оптимизъм идва от прегледа на общото състояние на енергетиката, начините, по които ние регулираме всички по веригата - от производителите до доставчиците, посочи председателят на ДКЕВР.

Той допълни, че с миналогодишното решение за задържане на ръста на цените на тока всички по веригата ясно осъзнаха, че трябва да се съобразят със състоянието на пазара, възможностите на хората и на индустрията да приемат тези цени, и си намалиха разходите.

По думите му в момента общото състояние на дружествата в отрасъла с много малки изключения е добро, а на тези, които беше лошо и имаха високи цени, се подобрява.

Това мнение обаче не се споделя от електроразпределителните дружества, които твърдят, че са ощетени при определянето на цените през 2010 г. и увеличението, което ДКЕВР разреши на държавните НЕК и Електроенергийния системен оператор, изяжда приходите на ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН.

По думите на Семерджиев дружествата могат да работят при тези цени, ще намалят част от печалбите си, но в никакъв случай няма нито да намалят качеството си, нито да поставят под карта бъдещото си съществуване, допълни той.

Кажете ми кои цени са се променили толкова малко все пак от 2009 г. Всички сме на пазара и наблюдаваме. Няма по-стабилна цена от цената на електроенергията, коментира още шефът на регулатора.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5721 |09.04.2011 Съдебните такси скачат двойно, тройно, че и осморно . 7| 5269 |06.04.2011 Скачат драстично съдебните такси? . 12| 4888 |23.03.2011 Токът ни с 3% по-скъп заради неработеща ТЕЦ . 12| 4897 |08.03.2011 Цените на хранителните стоки скачат с 15%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads