Реклама / Ads
23| 4776 |02.11.2020 НОВИНИ

Томислав Дончев: Антиковид плана ще е готов за обсъждане до два месеца

.
Томислав Дончев
До два месеца ще обсъждаме антиковид плана. Крайният срок да е готов е април 2021 г. Кредитите са възможност, не е задължително да се ползват. България не е взела решение да ползва този заемен ресурс.
 

Това каза в предаването "Лице в лице" по бТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

 

Условията, по думите му, са изгодни - с много ниски лихви. Този план, който представих, е предложение, уточни той.

 

По думите му форматът за обсъждане на плана ще бъде разшитен много, а амбицията е съставянето му да отнеме 2 месеца.

"Трябва да опитаме да сме готови в края на тази година. Това са изцяло грантови средства и не се изисква съфинансиране от държавата", уточни вицепремиерът.

 

"12-те млрд. лева в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост са само един от европейските инструменти, с които ще се възстановява икономиката от щетите, причинени от коронавируса. Сумата, която ще е на разположение на България до 2030 г. е 50 млрд. лв., посочи той и обясни, че става дума за кохезионната политика, директните плащания, Програмата за развитие на селските региони, 1,3 млрд. лв. за бързи мерки срещу пандемията и икономическата криза, 2,3 млрд. лв за т.нар „Справедлив преход“. Новият програмен период започва с началото на следващата година, а амбицията на правителството е и възстановителният план да е готов в рамките на 2 месеца след обсъждане с всички заинтересовани страни.", поясни той.

 

По думите му са предложени  близо 100 проекта за повече от два пъти от разполагаемото финансиране.

 

Дончев заяви, че има стройна котролна система, която включва повече от едно звено, което ще проверява сигналите за измами и корупция. "Има национални однитни органи и независимо от тях работещи европейски одитори, при данни за нарушения ще бъдат ангажирани МВР, националната и европейската прокуратури, както и ОЛАФ, отговори Томислав Дончев. Всички ще контролират изразходването на тези средства.", посочи вицепремиерът.

 

Той отбеляза, че сектори като образованието, индустрията, социалната сфера, развойната дейност и енергийният пазар трябва да бъдат реформирани. „Българската индустрия е много енергийно ефективна. За единица БВП българка фирма консумира 3,6 пъти повече енергия от средноевропейска фирма“, посочи Дончев и обясни, че мерките ще позволят, например, подмяна на остарели машини, ремонти на индустриалния сграден фонд и т.н. Първоначалният списък с реформи включва образованието, професионалното обучение, социалната сфера, а  списък ще бъде разширяван.

 

Ще има и възстановяване на програмите за енергийна ефективност на жилищните сгради. „Да спрем да я свеждаме само до пакетиране на сградите с фасадна изолация и дограма“, призова вицепремиерът. По думите му трябва да започнат да се монтират слънчеви панели и термопомпи на по-големите сгради.

 

По думите му българската иконимика все повече трябва да е базирана на знанието.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6854 |01.11.2020 Икономист към Дончев: Моля, не мислете и не третирайте нас, народа, като овце! . 18| 11453 |31.10.2020 Радослав Бимбалов: Драги Томиславе, долу ръцете от бъдещето на дъщеря ми! . 22| 4324 |30.10.2020 Томислав Дончев: Ще отделим близо 2,4 % от БВП за справяне с пандемията . 34| 10601 |27.10.2020 Н. Слатински: Ехооо, Томиславе Дончев, защо ни се караш, че разхвърляхте милЯрдите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads