Реклама / Ads
19| 4868 |20.07.2019 НОВИНИ

Томислав Дончев: Хакерската атака срещу НАП не е единствената, клатят кабинета или държавата

.
Томислав Дончев
Атаката в НАП е много тежък инцидент и то в една от най-важните институции. Това не е единствената атака от миналата седмица, но за това не се говори. Опити за пробиви, кибератаки има почти всеки ден. Четири или пет институции бяха обект на такива атаки миналата седмица.
 

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред бТВ.

 

Дълбоко не вярвам, че един такъв пробив е просто игра или има за цел да покаже колко е велик някой. Ако е организирано от вътре има за цел да клати правителството, ако е от вън, целта е да се клати държавата, допълни той.

 

5 милиона на година се харчат за цялата държавна администрация. Харчим ужасно малко за електронно управление, изхарчени са под 120 милиона. Това е за цялата администрация, в това са кабели и техника, не само заплати.  Всеки разход е в конкуренция с друг – за пътища, за социални разходи. Наша задача е да намерим баланса.

 

Правени са тестове на системите. Това, че НАП предлага електронни услуги прави системите уязвими. Мен също ме има в изтеклите данни, но информацията не е цялостна.

 

Първо трябва да се направи детайлен анализ. Това което е изтекло е изтекло, то е копирано на стотици места и няма как да се събере и изтрие. Трябва да върнем доверието на хората към тези системи.  Използва се само в службите работата на хартия, това не е решение.

 

Геометрията на вината изисква първо анализ кой какво е свършил или не е. Политиците започват да говорят за организационни мерки.

 

Какво следва след оценката на Горанов за шефа на НАП предстои да видим, каза вицепремиера. Припомняме, че министърът на финансите коментира, че има пълно доверие в началника на НАП, освен за сигурността.

 

Преразпределението на отговорностите между държавата и общините не означава вдигане на данъците. България е доста централизирана държава, говорим за децентрализация, но това означава, че трябва да има повече приходи в общините.

Дончев коментира и идеята за налагане на т.нар. „данък богатство“. По думите му налагането на такъв данък води обикновено до укриване на доходи.

 

По думите му няма взето решение за номинация на Йорданка Фандъкова за кмет на София, но тя е доказала своите качества.

 

Безспорно съществуват рискове за създаване на зависимост на партиите от бизнеса със субсидията на 1 лев. Дончев обяви, че това е волята на народа. Тепърва в ГЕРБ ще се създават вътрешни правила за следене за чистотата на даренията. "Не искам да се създават съмнения от кого сме зависими. По-добре е да не приемаме дарения, ако има съмнения за някого, отколкото да връщаме.", каза още Дончев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4327 |18.07.2019 Пуснаха обвиняемия за хакерската атака в НАП срещу подписка . 5| 4748 |17.07.2019 Шефът на КЗЛД за хакерската атака: Има достъп до данните на всички българи . 3| 5855 |17.07.2019 Владо Дончев: Интересно, как експерт по киберсигурност не е скрил следите . 1| 4491 |17.07.2019 Eксперти за хакерската атака в НАП: Най-слабото звено в информационните системи са хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads