Реклама / Ads
6| 3946 |13.02.2019 НОВИНИ

Томислав Дончев: Избори с нов ЦИК са „голяма авантюра“

.
Томислав Дончев
Провеждането на избори с нов състав на ЦИК е „голяма авантюра“. Винаги има риск от атаки, но България е подготвена за това. Ще отнеме време обществото да развие ниво на критичност, с което да се защити от фалшивите новини.
 

Това заяви в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

 

Провеждането на избори с изцяло нов състав на Централната избирателна комисия е „голяма авантюра“. Мандатът на сегашния ЦИК изтича, но това не е предпоставка за фалшифициране на евроизборите.

 

Рискове за евроизборите има, призна Дончев. Единият вариант е т.нар. отказ на услуга (DDos атака) срещу сайтовете на министерства и имейл сървъри, с което се нарушава комуникацията. Системата за броене обаче е защитена, отбеляза Дончев, и допълни, че България е добре подготвена за евентуална атака.

 

По думите му, другият начин на атака е да се внуши съмнение у гражданите за законността и честността на изборния процес чрез фалшиви новини, но защитата срещу тях е въпрос и на обществена нагласа.

 

Ще отнеме време обществото да развие ниво на критичност, с което да се защити от фалшивите новини, каза още Дончев.

 

,,Опити за саботиране на изборник процес има. Говоря за кибератаката от 2015 година, но нямам представа кой е нейният автор, не мога да рециклирам предположения. Разбира се, има рискове отново да се случи подобна атака, но смея да твърдя, че сега сме по-подготвени, отколкото преди 4 години. Все пак не желая да давам абсолютни гаранции в това отношение, защото това би означаво да кажа все едно "Ела, Вълчо, изяж ме!'', коментира вицепремиерът.

 

По отношение на думите на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов, че е готов да си подаде оставката, ако от ГЕРБ не подкрепят концепцията му за интеграция на циганите, Дончев поясни, че подобни ултиматуми не са в интерес на коалицията.

 

,,Никога между партньори не е хубаво да се работи с ултиматум. Задължително е да текат разговори по темата с интеграцията на ромите. Това е въпрос, който трябва да бъде обществен, отколкото политически. Защото интеграцията в съзнанието на масовия българин битува като нещо, което ни е донесено отвън, което ни е наложено от Европа. Ето защо има три основни подхода, с които трябва да започне интеграцията им, и това са: образование, образование и образование. Едва след това можем да мислим за жилищната им политика, за здравеопазването и т.н. Изключително тежка и болезнена тема са т. нар. гета. Смятам, че е редно да има програма, където поетапно цялото незаконно строителство да се ликвидира'', заключи вицепремиерът Дончев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4016 |08.02.2019 Превозвачите зоват пакета ”Мобилност 2" да се гласува след евроизборите . 0| 3885 |07.02.2019 ЦИК готви машинен вот на евроизборите . 0| 4007 |07.02.2019 На изборите през май няма да има електронно гласуване . 6| 4159 |05.02.2019 ГЕРБ: БСП саботира изборите, търси провокация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads