Реклама / Ads
5| 10478 |23.08.2012 НОВИНИ

Томислав Дончев - командирован в Перник

.
Министърът по еврофондовете Томислав Дончев ще бъде командирован за 2 месеца в Перник, за да следи как се решават проблемите с щетите от земетресението от 22 май.
 

Това съобщиха вчера представители от инициативния комитет на жителите на града след среща с премиера Бойко Борисов, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, социалния министър Тотю Младенов и Дончев.

“Дончев ще бъде всеки ден в Перник следващите два месеца, за да започне да се случва нещо“, заявиха от комитета.

Голяма част от хората в Перник нямат очакването държавата да ремонтира всяка пукнатина и всяка щета. На първо място са семействата, хората, чиито жилища са или разрушени, или са конструктивно увредени и са опасни за обитаване. Въпросът опира до пари, а инвестираните до този момент в Перник не са никак малко, каза министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев в предаването "Преди всички".

Ще се изготви справка по категории, но специално за Перник и областта са отделени не по-малко от 12 млн. лв. до момента. 14 млн. лв. е цялата сума, която включва и останалите места, включително и щети в София.

Министърът гони две конкретни цели. Едната е на 15 септември да няма нито едно дете, което да не започне учебната година по нормален начин. Не може да обеще обаче, че това ще е в същата сграда. Другата цел е да няма перничанин без покрив на главата през зимата.

Томислав Дончев коментира три основни проблема - несъвършената координация между институциите, мащаба на случилото се и политизирането на целия казус до момента.

"Разчитам на хората от Инициативния комитет да ме снабдяват с информация за всичко това, което цялата държавна машина не е успяла да улови като конкретен казус", каза още министърът.

За момента сме доволни, защото ни дадоха обещания, а не бяхме пренебрегнати. Силно се надявам, че след вчерашните два разговора с премиера ще има промяна в положителна посока. Координацията за нас е главният проблем. Това каза Николета Максимова, председател на Инициативния комитет, който цели да защити интересите на хората, пострадали от земетресението в Перник.

Вчера премиерът Бойко Борисов е обещал пред Инициативния кметът, че молбите, които са били отхвърлени ще бъдат преразгледани, заедно с еднократните помощи от 325 лв.

Според тях има подадени над 8500 молби за обезщетения, 3600 от тях са подадени към междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, разгледани са 288, а само по 63 са отпуснати реално средства.

Перничани се оплакаха и от състоянието на училищата, читалищата и други обществени сгради в града. По техни думи има 5 училища, в които изобщо не е ясно дали учениците ще могат да влязат на 15 септември.

Не отивам в Перник с торбата с парите и да започна да ги раздавам. Отивам, за да помогна. Това каза Томислав Дончев в студиото на Нова телевизия.

Мнинистърът днес заминава в Перник за 2 месеца, за да е в помощ на гражданите след земетресението.

Две цели съм си поставил - да няма деца, които на 15 септември не са влезнали в училище и перничани да не посрещат зимата бедставащи.

Ако всички впрегнем усилията си заедно, можем да помогнем и всичко да стане по-бързо. Точно както стана в село Бисер.

Комитетът е основан, за да служи като “арбитър“ между властите. Подобен арбитър най-вероятно е необходим след споровете между кметицата на града Росица Янакиева и представителите на ГЕРБ в Общинския съвет на града.

Общинарката Милена Миланова  обвини Янакиева в злоупотреби с парите, отпуснати за помощи. От своя страна кметицата обяви, че държавната администрация не е отпуснала обещаните средства за обезщетения на пострадалите хора. Преди това Янакиева влезе в спор и с финансовия министър Симеон Дянков.

От инициативния комитет днес обвиниха властите в лоша координация и заявиха, че не искат нищо друго освен адекватни действия по случая.

Вицепремиерът Цветан Цветанов също е обещал да посети града като председател на междуведомствената комисия. Вътрешният министър е обещал на перничани да донесе точна справка за отпуснатите средства за Перник.

Министър Дончев е избран да отиде в “командировка“ в Перник, защото най-добре може да прецени по какви европрограми може да се отпуснат средства за града. Като бивш градоначалник на Габрово той има и поглед върху работата на местната власт.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 7143 |17.07.2012 Т. Дончева: Защо пък трябва да живеем от доклад в доклад? . 34| 8099 |11.04.2012 Татяна Дончева: Станишев е смешник; Първанов - тапа . 18| 7415 |02.03.2012 Пуснаха заподозряния за убийство студента Марио Дончев . 23| 5367 |21.02.2012 При Томислав Дончев не давали бонуси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads