Реклама / Ads
0| 4816 |21.06.2015 НОВИНИ

Томислав Дончев: Против сме да се повиши цената на тока

.
Томислав Дончев
Българското правителството е против повишаването на цената на електроенергията. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев след съвещанието в МС във връзка с цените на електроенергията, които трябва да влязат в сила от 1 юли, предаде "Фокус".
 

"Призовавам всички, които вземат решения и предстои да вземат такива, с действията си да не подхранват съмненията, които битуват в голяма чат от българското общество, че политици имат интереси в енергийния сектор и по-специално производството на енергия от възбновяеми източници и за това търсят най-лесните решения", обясни Дончев. "Най-лесното решение е, когато има свръх подпомагане или производството с разходите да бъде товарен потребителят. Второ без претенцията да сме уникални, но за сметка на това мога да бъда категоричен българското правителството също е против повишаването на цената на електроенергията", уточни вицепремиерът.

 

Вицепремиерът Дончев изрази учудване от предложението на КЕВР, което среща несъгласие сред основните политически сили за разрешаване на ситуацията. Всички политически сили без една имат представител в КЕВР, припомни Томислав Дончев.

 

В тази сложна ситуация не трябва да се предприемат хаотични и прибързани действия, според него. По думите му, трябва да е търси консенсус. Кабинетът е на мнение, че трябва да се намали дефицитът в НЕК и БЕХ. „Имаме готовност да приемем мерки за намаляване на с 10% на разходите в държавната енергетика, изтъкна Дончев. АДФИ ще провери инвестиционните разходи на ВЕИ. Такива проверки вече са започнали. Резултатът от тези проверки ще бъде предоставен на КЕВР. ЕК ни проверява дали в сектор ВЕИ няма свръх подпомагане от страна на държавата, както припомни вицепремиерът.

 

Томислав Дончев поиска ЕК да ни помогне по-бързо с тази проверка, тъй като резултатите от нея щели да са в полза на кабинета. МС призовава НС да организира дискусия в пленарната зала с целия състав на КЕВР, където всички политически сили да се запознаят с данните от анализа на регулатора и да стане ясно защо се предлага увеличение на тока за индустрията. Там да се дадат и други решения, ако такива са възможни, склонен е кабинетът.

Нека парламентарните сили да  предложат и да дискутират това с регулатора, настоя Дончев. Според него, тази дискусия в НС, трябва да се излъчва дори директно в телевизионния ефир.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4563 |20.06.2015 Томислав Дончев: Водят се разговори за цената на тока . 0| 4436 |19.06.2015 Борисов ще протестира заедно с бизнеса против себе си . 0| 4305 |18.06.2015 ГЕРБ и реформатори против промени в изборните правила . 19| 6026 |11.06.2015 Т. Дончев: Повишаване цената на тока е мързеливо решение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads