Реклама / Ads
40| 6032 |26.01.2011 НОВИНИ

А.Томов: Цялото обвинение е формирано от Трактора

.
Александър Томов Източник: Булфото
Софийски градски съд осъди Александър Томов на девет години затвор. Той е признат за виновен единствено за сделката с хвостохранилището и общежитието на металургичния комбинат „Кремиковци”, както и за длъжностно присвояване. Политикът е категоричен, че обвинението е формирано от работна група начело с Алексей Петров.
 

Томов бе обвинен, че заедно с бившето ръководство на футболния клуб "ЦСКА" и металургичния комбинат "Кремиковци" – Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев, са присвоили общо 36 156 820,47 лв. За покупката на акции, с която са нанесени имуществени вреди на „Кремиковци” Томов и Иванов бяха признати за виновни за длъжностно присвояване на 7 050 000 евро. Парите са от активите на металургичния комбинат – машини и оборудване. Посочваният от прокуратурата като посредник при сделката Божко Бонев не бе признат за виновен.

За продажбата на хвостохранилището на металургичния комбинат, сградите и съоръженията към него, както и на бл. 60 в квартал „Сухата река”, който е бил общежитие, собственост на „Кремиковци”, съдът не прие, че са нанесени вреди за близо 30 млн. лева, както се опита да докаже обвинението. Така това, което ще трябва да заплати Томов са разноските по делото в размер на 4129, 34 лева.

Вчера от държавното обвинение настояваха Томов да бъде осъден на над 15 години лишаване от свобода, което представлява над средния размер наказание, предвиден в закона, за такова престъпление. От защитата контрираха, че обвинението тълкува превратно данните по делото. Според адвоката на Томов Ина Лулчева не е извършено никакво престъпление и нейният клиент не може да носи никаква отговорност.

От държавното обвинение обясниха, че са сезирали Комисията „Кушлев” за сумата от 7 050 000 евро, която е възможно да бъде потърсена от Томов и Иванов. Наблюдаващите прокурори по делото Роман Василев и Божидар Джамбазов заявиха, че ще преценяват дали да протестират присъдата след като подробно се запознаят с мотивите на съда. ”Естествено ние сме удовлетворени от осъдителната част на присъдата”, коментира Джамбазов. Според него съдът е приел стойността на сделките, която е по балансовите отчети, а не стойността, която е на базата на експертизата и предполага, че по тази причина се е стигнало до преквалифициране по по-лекия текст от Наказателния кодекс и съответно наложи и по-леко наказание. Божидар Джамбазов сподели, че е изненадан от оправдателната присъда за сделките с ЦСКА. Той лично е убеден, че и при тях има престъпление, тъй като се касае за една и съща схема.

На свой ред Александър Томов коментира, осъждането му по това обвинение е нечестно от гледна точка на морална и юридически присъдата е неправилна. ”Първо, защото няма нищо присвоено и второ, защото е върнато”, заяви той. Томов бе категоричен, че битката продължава по различен начин на втора инстанция и ще направи подробно изявление в близките дни. ”Този път няма да бъда толкова тих и изчаквателен”, закани се той и допълни, че нещата очевидно са по-дълбоки. ”Ще трябва да търсим международна правна помощ. Правото е общо и тук и в Европа”, каза политикът. Според Томов моралът е нарушен цялостно, защото цялото обвинение е „формирано от работна група начело с Алексей Петров”. Той допълни, че в случая му има политически и икономически интереси и припомни, че лично е изгонил Трактора от металургичния комбинат „Кремиковци” преди време. Лидерът на „Българска социалдемокрация” видя и политически мотиви в присъдата си. Според него тя цели да му попречи да участва в предстоящите избори. Томов обаче не уточни дали има има намерение да участва в местния вот или в този за президент.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4905 |25.01.2011 15 години затвор за Ал.Томов поиска обвинението . 18| 5035 |24.01.2011 4 години затвор за Мургина иска обвинението . 1| 4557 |20.01.2011 Повдигнаха 4-то обвинение на ямболския кмет . 3| 4917 |10.01.2011 Обвинението оправда Аврамов за конфликт на интереси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads