Реклама / Ads
1| 5609 |29.04.2009 НОВИНИ

Г. Тонева: Идеята за промяна ще ме ръководи

.
Галина Тонева
Това обяви новият заместник-главен прокурор Галина Тонева, която е първата жена у нас, заемаща този висок пост.
 

Този сериозен резултат като подкрепа, който аз получих от Висшия съдебен съвет, дава куража за сериозна работа, заяви по радио К2 Галина Тонева, зам.-главен прокурор на РБългария в рамките на съвместния медиен проект на радиоК2, ТВ1 и Frognews.bg. Тя е първата жена на такъв висок пост и го заема от позицията зам.-председател на Апелативен съд – София. Наказателен съдия е.

Има хора в съда и прокуратурата, които са мотивирани да се произнасят в духа на закона
, увери Тонева и добави, че самата тя никога не е била подлагана на натиск да се произнася не по закон. Тя каза, че разчита на качествата си на жена, а прокуратурата не й е чужда институция, защото е била част от професионалния й живот. 18–годишният опит, трупан в съда, като друго звено на съдебната система, се е оказал ценен и е бил причината главният прокурор Б. Велчев да вземе решението да я предложи на високия пост.

Тонева коментира, че понякога у колегите й има желание да правят делата обществено значими и големи, а това не винаги работи за успешното доказване на обвинението. Чисто процесуално тя ще продължи да има право да се явява по дела, но основните й професионални ангажименти ще бъдат свързани с международното сътрудничество и европейското право. Тонева ще сондира мнения за създаване на Консултативен съвет към прокуратурата за уеднаквяване на практиките за повдигане на обвинения.

Важно е как европейските актове се трансформират в националното законодателство, каза Тонева. Тя ще подбере екипа си сред колеги по качествата им, които е преценила лично, но ще ги консултира и с главния прокурор. 40 дни би поискала Тонева за ориентация в новото си поприще, а идеята за промяна е най–важното, което ще я ръководи.

Визитка: Галина Тонева е възпитаничката на Първа английска гимназия в столицата. След като завършва, се насочва към любимата си специалност - история, но завършва право в СУ "Св. Климент Охридски". Работи 4 години като юрисконсулт на СП "Териториално снабдяване". През 1990 г. влиза в Пета софийска районна прокуратура като заместник-районен прокурор. Там изкарва 2,5 години, преди да поеме към Пети районен съд. Следват Софийски градски и Софийски апелативен съд, в чието наказателно отделение е още от учредяването му през 1998 г. Като апелативен съдия стана представител на България в Комисията за ефективност на правосъдието към Съвета на Европа също от нейното създаване през 2003 г., както и експерт по различни проекти на Европейската комисия и Националния институт по правосъдие.Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4795 |05.03.2009 Отсвириха идеята за избори "2 в 1" . 29| 5706 |27.02.2009 ГЕРБ иска промяна на конституцията . 17| 4814 |17.11.2008 Налагала се промяна в политиката и програмата на БСП . 7| 4968 |08.07.2008 Трудната промяна на политическия модел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads