Реклама / Ads
26| 5766 |09.12.2012 НОВИНИ

Г. Тонева: Не съм против колегите да получат малък стимул

.
Галина Тонева
Ще устоя на всякакъв политически натиск; зад мен няма никакви конкретни интереси извън чисто професионалните и колегиални контакти. Прокурорът, който оттегли протеста на прокуратурата по делото Сапард, категорично злоупотребил с името й.
 

Към съдебната система има свръхочаквания, констатира по ТВ 7 кандидат главният прокурор Галина Тонева. Според нея трябвало да се гледат реалните резултати, а те не били никак малко. За съжаление, върху общественото мнение влияели отделни дела.

По отношение на подкрепата за нейната кандидатура тя коментира, че зад нея нямало никакви конкретни интереси извън чисто професионалните и колегиални контакти. Камен Ситнилски също беше заместник на Борис Велчев, каза тя по повод факта, че и двамата стоят зад нея.

Главният прокурор не може да избяга от ролята, отредена му от Конституцията, коментира още тя. Тонева обаче имала по-различен прочит на Конституцията, тя не давала извънмерна власт, имала различно звучение от Живковата. Била готова категорично да устои на всякакъв политически натиск.

Прокурорът, който оттегли протеста на прокуратурата по делото Сапард, категорично не ми е докладвал, той злоупотреби с името ми, вероятно така се е почувствал защитен, обясни Тонева. Прокуратурата, разбира се, греши, в нея работят нормални хора, но грешките не са чак толкова много, смята тя и пое ангажимент лично да наблюдава делото Сапард, независимо че досега лично никога не се била занимавала с него. Имало вариант оправдателните присъди да се протестират, делото да се възобнови.

Аз не издавам европейски заповеди за арест, издава си я съответният прокурор или съдия; с Дубай нямаме споразумения за такова сътрудничество, там искането за предаване върви по реда на двустранните договорки при условия на взаимност, обясни Тонева казуса с Таки. Затова той бил задържан за 2 месеца там. ще продължим да го издирваме, ако вече е напуснал Дубай, каза тя.

Произнасянето на смъртни присъди е ужасно, каза Тонева, произнесла две смъртни присъди. Никога не съм била привърженик на крайните тежки наказания, те не дават усещане за справедливост, а напомнят за опит за възмездие. Тя била против смъртна присъда. Доживотният затвор без право на замяна е много зловещо наказание, в определена степен по-тежко от смъртното, но от сруга страна не съм убедена, че е дошъл момента за отмяната му, защото усещането за липса на справедливост у харата все още е силно, каза Тонева.

Не съм човек на компромиса, но се старая да обяснява и да бъда разбрана, но когато не ме разберат, не правя компромиси, заяви Тонева. Тя не била против това колегите й да получат малък стимул. Сумите били икономии от незаети щатни бройки. Не мога да кажа дали това е най-удачното, но не мога и да се портивопоставя, заключи тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5219 |06.12.2012 Галина Тонева: Електронното гласуване изненада всички . 14| 7302 |30.11.2012 Отмяна на доживотния затвор - "за" и "против" . 4| 6077 |23.11.2012 Галина Тонева: Жена главен прокурор е разчупване на статуквото . 2| 6193 |22.11.2012 Галина Тонева: При избора на главен прокурор да не е водеща политиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads