Реклама / Ads
3| 7062 |23.08.2017 НОВИНИ

Топ 5 на най-продаваните танкове в света

.
Търговията с оръжие и бойни машини е една от най-печелившите и продавачите регистрират баснословни приходи. Особено в последните години на несигурност и военни конфликти.
 
Танковете заемат солидно място в списъка на търгуваната военна продукция. Те си остават основно настъпателно средство и няма нормална и силна държава, която да няма достатъчно от тях. Основните играчи на пазара са страните, които заемат челните места в класацията за реализирани продажби на оръжие- САЩ, Китай, Русия, Германия и Франция.

Ето и Топ 5 на най-добрите и най-продаваните танкове за последните две години:

M1 Abrams.
С модификацията си M1A2 SEP V3 американският танк Abrams  е най-технологичната машина, произвеждана от страните в НАТО.Отличава се с много ефективна броня, защитаваща екипажа, нова система за управления на огъня, смятана за най-добрата в света.

Тежи 65 тона, има газотурбинен двигател, характерен за авиацията. Въоръжен е със 120-мм оръдие М256, което има отлични показатели за точност.Стреля със снаряди, признати за най-успешни срещу броня.

Цената му е 8.6 милиона долара и това го прави доста скъп за повечето държави по света, с изключение на богатите арабски емирства, Египет и Саудитска Арабия.Общо 6 държави имат от тези танкове.

Т-90М
Най-продаваният в света руски танк, от който вече са продадени по света 1500 броя.Сред купувачите са Индия, Виетнам, Ирак и Египет.Успехът му на пазара е обусловен от съотношението цена/качество. С цена от 2.5 милиона долара той е значително по-евтин от американския танк.Дори с пълно модернизиране струва 4.3 милиона долара, докато който и да е танк, произведен на Запад струва твърдо над 6 милиона долара.

Екипажът му е от трима души, докато западните танкове имат 4-членен екипаж. Руският Т-90М обаче има система за автоматично зареждане, което позволява намаляването на хората в него.Затова е и по-лек-тежи 47 тона.

Leopard 2
Този немски танк се смята от много експерти за най-добрият в света. последната му модификация е 2А7+. въоръжен е със 120-мм оръдие, определено сочено за най-доброто в света- Rheinmetall Rh-120 L55A1.

Бронята му е добра и защитава от атака с ПТРК и ръчни гранатомети, но пък теглото му достига 70 тона. Двигателят е дизелов, с мощност 1500 к.с.Притежава цифрова кула и осигурява обзор на 360 градуса.

цената му е доста висока-с всички екстри и допълнения стига до 10 милиона долара. Въпреки това е продаден в 21 държави по света ,без да броим самата Германия.Според неофициална информация, досега са продадени 2800 броя от този танк.

MBT-2000/Al-Khalid
Най-продаваният на световния пазар китайски танк, създадена за да бъде продавана предимно в Азия, където основен клиент е Пакистан.Купувачи са още Шри Ланка, Бангладеш и Мароко. цената изглежда поносима на фона на европейските и американски варианти- 4.7 милиона долара.

Това прави китайският танк сериозен конкурент на Русия за държави с по-малък финансов ресурс.Въоръжението му е 125-мм оръдие, има мого добра система за управление на огъня, като основните й компоненти идват от Франция.

AMX-56 Leclerc
"Скъпият французин"-така определят този френски танк заради цената му-9.3 милиона долара за брой.Затова досега са продадени само 388 броя от него, а купувач е ОАЕ.както и руският Т-90  е снабден със система за автоматично зареждане и има трима души екипаж.

Натъпкан е с електроника и се управлява много лесно. Цената му обаче намалява интереса към него.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6452 |18.08.2017 Росен Петров: Страхът става господар на света . 0| 4643 |14.08.2017 Хиляди вярващи се събират в Бачковския манастир за Света Богородица . 6| 14146 |09.08.2017 Нумеролог: Краят на света идва през октомври... не за всички! . 2| 6463 |20.07.2017 София като качество - последна в ЕС и 116 в света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads