Реклама / Ads
5| 11198 |09.08.2017 НОВИНИ

Топ адвокат: Установяване на корупция в случая с КТБ в САЩ ще е огромен шамар за съдебната ни система

.
Текстът на закона ”Магнитски” дава широки възможности на САЩ да налага санкции на хора от високите етажи на властта на всяка държава, уличени в корупция и нарушаване човешките права. Това каза в студиото на телевизия ”Блумбърг” адвокат Светослав Димитров.
 
Според него, ако се установи корупция на хора от високите етажи на властта в България, тя трябва да се докаже и след това ще се разглеждат видовете мерки , които САЩ ще предприемат срещу тях.

Възможните мерки, според адвоката са да им бъде забранен достъпа до САЩ, да им бъде забранено финансиране, ако имат някакво участие във фирми, свързани със САЩ. Но истината е, че без намесата на българската съдебна система и без да се спази българският законов ред, не виждам как този закон ще бъде приложен, освен по отношение на достъпа до САЩ и достъпа до финансиране.

"Законът „Магнитски“ е един от поредицата актове на Съединените щати за техни действия извън територията на САЩ. Но всъщност това, което в момента се опитват да се приложат адвокатите на Цветан Василев, е една поправка в този закон. Това, което в момента този закон дава като възможност, е президентът на САЩ да налага мерки по отношение на физически права са нарушени, но също така и по отношение на корумпирани държавни служители, довели до нарушение на правилата", коментира юристът.

Според него, има две опции – едната е да се подаде молба пред американската администрация, че са нарушени човешките права на Цветан Василев чрез някакви действия на български официални лица, или пък да се налагат мерки срещу корумпирани български държавни лица. Възможно е да са и двете в комбинация.

"Казусът с КТБ засяга правата на всички български граждани, сега ще плащаме ние и децата ни, затова трябва да следим ситуацията", допълни Димитров. Според него, ако се установи нарушаване на правата на Цветан Василев заради корупционна практика на служители на държавни институции, това ще бъде огромен шамар за българската правосъдна система, ще ни кажат направо, че корупцията у нас е налице, а нищо не правим.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 11790 |16.08.2017 Годините на прехода - разгул на простотията, корупцията и аморалността . 1| 5902 |04.08.2017 Кунева: Проверяваните за корупция ще могат да заличат следите си . 0| 8101 |01.08.2017 Разследват ”Бритиш Американ Табако” за корупция . 1| 5146 |01.08.2017 Кунева прозря истината: Нямаме политическа воля за борба с корупцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads