Реклама / Ads
17| 10536 |25.01.2019 НОВИНИ

Топката е в Цацаров, резултатът от проверката на КПКОНПИ за Горанов е тайна

.
Владислав Горанов и Сотир Цацаров Източник: БГНЕС
Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) e приключила проверката на финансовия министър Владислав Горанов и е изпратила резултатите на Върховната касационна прокуратура. Какви са резултатите и изводите на КПКОНПИ обаче е тайна, защото дирекцията им ”Противодействие на корупцията” била секретна и информацията, която излизала от нея – също.
 

Владислав Горанов  живее безвъзмездно от години в апартамент на кръстника си Иван Сариев, заради което лично главния прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка. Той възложи на антикорупционната комисия да провери Горанов за престъпление по служба и търговия с влияние. Проверката  се забави много повече от обявения 20 дневен срок, даден от Цацаров.  От ведомството на Пламен Георгиев са обяснили, че проверката е приключила, но дирекцията им "Противодействие на корупцията", която се е занимавала с Горанов, е секретна и информацията, която излиза от нея – също, съобщава „Сега“. предали са данните на Върховната касационна прокуратура.

 

Шефът на Комисията Пламен Георгиев дълго време твърдеше, че никой не му е възлагал проверка на финансовия министър. Затова Цацаров го направи повторно, като нареди до 20 дни "Противодействие на корупцията" в КПКОНПИ да извърши "отделни конкретни действия по проверката". ГД "БОЕЦ" също сезираха Георгиев по публикации във Фрогнюз и Биволъ. От началото на годината от пресслужбата на Цацаров многократно обясняваха, че чакат резултатите, но още не са ги получили. 

 

Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че не вижда проблем в това да живее безплатно в луксозен апартамент, собственост на бизнесмена Иван Сариев, защото му бил кръстник. Според обясненията му семейството се нанесло в луксозното жилище в комплекса "Есте", построен от братя Домусчиеви, защото се стресирало след земетресението в Перник - тогава живеели на 10-ия етаж. "Стресът и уплахът, които изпитаха тогава невръстните ми деца, ни накара да се възползваме от предложението на кръстника ни – моя и на моите деца, Иван Сариев. Жилището е закупено от него с инвестиционна цел, всички сметки за ползването на жилището заплащах аз", обясни Горанов в началото на декември. "Ако имах някакви притеснения, нямаше да го декларирам", призна още министърът, въпреки че законът го задължава да го направи. За него обаче явно законът не е това, което е за останалите... Направил ни е услуга, като е декларирал, а можело и да не декларира.

 

На изпратените от Фрог въпроси към КПКОНПИ, които би следвало да получат отговор по Закона за достъп до обществена информация, вече повече от два месеца няма никакъв отговор. Едно от нещата, които попитахме е дали се проверява произходът на средствата, с които е закупено жилището, в което живее Горанов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 10819 |19.12.2018 Иван Петров: Очаквайте следващият шеф на ВКС да е Сотир Цацаров, ще си купим жълти жилетки . 1| 5051 |04.12.2018 Марешки ще сезира Цацаров, че на пазара на горивата има 2-ма крупни контрабандисти . 2| 6376 |28.11.2018 Бойко Атанасов: Може да се даде възможност за втори мандат на Цацаров, апатията е огромна . 4| 4268 |06.10.2018 Протестът срещу мраморни кариери край Пловдив: Махайте се оттук! Цацаров, какво чакаш?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads