Реклама / Ads
2| 5060 |18.09.2008 НОВИНИ

Топлата вода в София скоро ще е лукс

.
Започва голямото подгряване на вода по столичните квартали. Бум в продажбата на бойлери и всевъзможни самоделки очакват търговци. Експертите грозят със заплаха за електропреносната система.
 

 

В 98 сгради в София спират топлата вода от днес, защото в тях има над 90% неплатени задължения. Изключването на топлоподаването в сгради, в които живеят и коректни платци се налага, заради реалната опасност столицата да остане без отопление през идните месеци. Преди дни се разбра, че изрядните платци ще бъдат стимулирани по някакъв начин, но все още не е известно какъв точно ще е той.

Възможно е все пак броят на сградите без топла вода и да намалее заради извършващи се нови плащания. Част от сградите, предвидени за спиране, се намират в минаващите за елитни столични квартали като "Лозенец" и "Изток". Най-много длъжници пък има в столичните квартали „Красна поляна” и „Овча Купел”.

Междувременно стана ясно, че дружеството имало висока събираемост. За това говорел и фактът, че то издължило 14 млн. лева на "Булгаргаз" от 1 септември до сега, т.е. събираемостта се е увеличила близо три пъти.

Топлата вода в сградите, които са имали 100 % неиздължаване към "Топлофикация", вече е спряна. Длъжниците от 10 сгради спешно са извършили плащане. Има определен график за поетапното спиране на подаването на топла вода в останалите сгради длъжници, 15-дневният срок за предизвестие вече е изтекъл и от днес започва спирането. 

В момента Топлофикация работи с около 30-35% намалени доставки на газ, заради дълговете към "Булгаргаз". Вчера "Булгаргаз" предложи Столичната община и държавата да изкупят изцяло или частично на дълговете на "Топлофикация" до края на септември. 

Същевременно експерти обявиха, че ако „Булгаргаз” спре кранчето на газта, има заплаха за електропреносната система. При фалит на дружеството цяла София ще бъде застрашена от енергиен срив, защото е проектирана така, че трафопостовете и сградните инсталации няма да издържат на натоварването. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5738 |17.09.2008 София моя, любов и тревога . 7| 4590 |16.09.2008 Софиянски работил в "изгребана" държава, но не търсел вини . 4| 4756 |13.09.2008 Автобус и камион се удариха в София, 11 са пострадали . 0| 4796 |12.09.2008 София в блокада заради конференция на НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads