Реклама / Ads
1| 3562 |13.03.2017 НОВИНИ

„Топлофикация” отчита ниски сметки с автоматична система

.
Хиляди левове икономии са реализирали четири столични общини, в чиито сгради пилотно са били монтирани автоматизирани системи за контрол на отоплението, съобщиха от „Топлофикация – София”.
 

Става дума за т.нар СКАДА контролни системи, които се монтират на абонатните станции и които след това се свързват чрез GPRS/GSM с контролен център, където операторите управляват консумацията на обекта в реално време. Целта е да се избегнат разхищения. От дружеството посочват, че за новата услуга е необходимо наличието само на нормално работеща абонатна станция.

 

В общинските сгради във „Възраждане”, „Слатина”, „Връбница” и „Красно село” за 4 месеца са спестени близо 296 МВтч топлинна енергия и 64,4 тона вредни емисии CO2. В същото време според „Топлофикация” комфортът на обитателите не е пострадал.

Столичани са използвали 20% повече топлинна енергия през януариЯнуари 2017 г. е бил най-студеният месец от 36 години насам

 

В общинските сгради консумацията на отопление е намалена средно с 15%. Детските градини са три и при тях икономията е средно с 9% за четири месеца, а в шестте столични училища потреблението е по-малко с около 13%. Общо сметките са намелели с около 20 000 лв.

 

От „Топлофикация” посочват, че вече водят разговори с потенциални клиенти от държавната администрация. Проблемът с високите сметки за отопление се обостри в началото на тази година заради рекордните студове. В миналото жилищните блокове с еднотръбна система за отопление имаха сензори за външната температура, на база на чиито данни парното се саморегулираше. Повечето от тях обаче отдавна са извън строя и без прецизно ръчно управление се случва или в домовете да остава студено, или през зимата обитателите да се радват на летни температури вкъщи... преди да получат смразяващи сметки за голямата консумация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3763 |10.03.2017 Личен лекар отчитал прегледи на починал пациент . 4| 5440 |09.03.2017 Пенсионери на протест пред президентството заради ниските пенсии . 2| 3842 |07.03.2017 КНСБ иска по-ниски данъци за жените, които се грижат за деца или възрастни . 7| 3934 |17.02.2017 Борисов се сети: Главният прокурор да се отчита пред НС на всеки три месеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads