Реклама / Ads
0| 5228 |07.05.2009 НОВИНИ

Топломерите ще могат да се отчитат дистанционно от есента

.
Новите уреди ще могат и да се използват както под наем, така и да се закупуват. Годишните изравнителни сметки за парно ще са готови до края на юни.
 
До края на юни ще бъдат готови годишните изравнителните сметки за парно на абонатите в цялата страна. Това съобщи Тодор Кузманов от Асоциацията на фирмите за дялово разпределение. Топлинните счетоводители увериха, че сметките ще бъдат сходни с миналогодишните без драстични разлики в сумите, които хората ще трябва да платят.

Кузманов представи нов метод за дистанционно отчитане на топломерите, който не налага влизане на инкасатори в домовете на абонатите.

Много от абонатите на парно в страната тази година ще трябва да си сменят топломерите заради изтичащия им срок на годност. Това според фирмите за дялово разпределение е подходящото време хората да изберат нов метод за отчитане. Дистанционното радиоотчитане на топломерите се използва от повечето абонати в Европейския съюз, обясни Милена Стоянова, управител на един от счетоводителите - „Техем сървисис". „Това става без хората да се притесняват, без да се налага някой да си стои вкъщи и да не може да чака инкасатор", допълни Стоянова.

Ако иска да се възползва от радиоотчитането, абонатът трябва да си купи устройството. От началото на новия отоплителен сезон такъв топломер може да се ползва и под наем. Наемът е 1 лев на уред и 2 лева на водомер. При закупуване е 35 лв. на разпределителя без монтажа, каза Стоянова. Монтажът на един уред ще струва между 6 и 10 лева. Такива топломерите вече са монтирани в около 1500 домакинства в страната.

Междувременно фирмите увериха, че отчетната кампания за изминалия сезон протича нормално и хората няма да бъдат неприятно изненадани с хаотични изравнителни сметки. „Енергиите в сградите, които са ползвани, които "Топлофикация" ни подава, не се различават съществено от тези през предишните сезони", каза Кузманов.

До средата на юни всички фирми за дялово разпределение трябва да приключат отчета си. Тогава ще са готови и първите изравнителни сметки на абонатите, информира Дарик радио.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5057 |23.03.2009 150 задлъжнели фирми ще могат да плащат разсрочено . 9| 5567 |23.02.2009 Учителите ще могат да гонят от час . 2| 4651 |20.01.2009 Приключва извънредното отчитане на топломерите . 2| 5529 |09.10.2008 Българи ще могат да работят в Швейцария

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads