Реклама / Ads
121| 6871 |07.09.2012 НОВИНИ

Л. Тошев: Вместо Цар Освободител-хан Аспарух на площад "Народно събрание"

.
Лъчезар Тошев
Преекспонирането на паметници на видни руски личности в центъра на София е довело до това, че няма къде да се поставят паметници на видни български личности, смята синият депутат.
 

Паметникът на Цар Освободител в София да бъде преместен от площад „Народно събрание” на друго подходящо място в центъра на града, предлага синият депутат Лъчезар Тошев, който е внесъл проекторешението си в парламента.
 

Припомняме, че в момента паметникът е демонтиран за реставрирация.

На мястото на Царя да се издигне паметник на създателя на българската държава хан Аспарух, предлага още Тошев. Той смята, че преекспонирането на паметници на видни руски личности в центъра на София е довело до това, че няма къде да се поставят паметници на видни български личности.

Паметникът на Царя Освободител, с нужното уважение, може да се постави на друго централно място в нашата столица, пише Тошев и продължава: “Днес ние със съжаление можем да констатираме, че в центъра на нашата столица липсват паметници на отците – основатели на нашата държава и видни българи като хан Кубрат, хан Аспарух  - основателят на нашата държава, хан Крум – законодателят, Св. Княз Борис Покръстителят, Св. Иван Рилски и пр. Същевременно в центъра на София се намират Руската църква “Св.Николай“, паметника на прочутия руски поет Александър Пушкин, Патриаршеският храм “Св. Александър Невски“, паметникът на руския император Александър II – Царят Освободител, през центъра преминава и бул. “Цар Освободител“, наименуван на същата видна личност на руския народ, на него се намира и паметникът на Съветската армия. Всички те са посветени на исторически и културни дейци на руския народ. Това създава впечатление, че ние не уважаваме достатъчно собствените си заслужили държавни дейци, на които дължим създаването на нашата държава, църква и нация. Особено важно е паметникът, намиращ се срещу Народното събрание, да бъде посветен на видна българска личност, свързана с основаването на нашата държава“, смята Л. Тошев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 11500 |20.05.2012 Донка Митева: Алексей Петров има камък вместо сърце! . 3| 7033 |08.05.2012 Ще надуват окарини вместо вувузели на Евро 2012 по футбол . 60| 6959 |19.01.2012 Вместо покаяние агентите в БПЦ останаха “глухи и слепи” . 9| 5086 |16.11.2011 Вместо с влак пътуваме с автобус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads