Реклама / Ads
2| 5090 |11.08.2014 НОВИНИ

В тотото проспали хакерската атака

.
Източник: Труд
Българският спортен тотализатор (БСТ) вероятно е проспал хакерската атака, с която двама младежи от Варна подправиха фиша си, за да претендират за джакпот от 5 млн. лв.
 

 

На 26 юни, минути след изтеглянето на числата, БСТ обяви от ефира на БНТ, а по-късно и на сайта си: "В 51-вия тираж участник от Варна спечели джакпота от 5 026 320 лв. във второ теглене на "6 от 49". Късметлията е играл с една комбинация за 70 стотинки.

 

На 10 август в ефира на БНТ Мария Янева, шеф на дирекция "Обработка и контрол на тиражите" в БСТ, декларира: "Обявихме джакпота за спечелен, тъй като искахме да дадем време и възможност на следствените органи да си свършат тяхната работа и да могат да заловят извършителите  - за да не се създават възможности за нови манипулации от страна на когото и да е било".

 

Оказва се обаче, че непосредствено след тегленето на тиража на 26 юни следствените органи въобще не са работили по случая. Според официално съобщение на прокуратурата, разпратено до медиите, става ясно, че сигналът за измамата от БСТ е бил подаден до Главна дирекция "Криминална полиция" едва в началото на юли. От съобщението се разбира и че почти месец по-късно - на 1 август, Софийската градска прокуратура образува дело срещу братовчедите Николай Маринов и Продан Маринов. Обвинението им за "измама в особено големи размери и представляващо особено тежък случай" е повдигнато шест дни по-късно, когато са задържани във Варна.

Неизвестен остава денят, в който братовчедите са се явили в централата на БСТ в София, за да си поискат парите, пише „Труд”.

 

В Софийския градски съд, който ги остави в ареста в събота, се разбра, че те са претендирали за джакпота, представяйки скъсана квитанция, на която имало само сериен номер, но не и попълнените числа. Продан влязъл сам в централата, докато Николай го чакал отвън. Пред служител на тотализатора Продан заявил, че държи печелившия фиш. Бил скъсан, понеже, след като била изтеглена печелившата комбинация от числа, той и приятелят му се скарали кой да прибере парите. Сдърпали се и скъсали фиша на две. Частта с попълнената печеливша комбинация от числа останала у приятеля, а у Продан онази със серийния номер на квитанцията. По непотвърдена информация посещението в централата на БСТ е станало също в началото на юли.

 

Според обвинението причината да бъде скъсан фишът е, че е бил пуснат в играта със съвсем различни числа. За да изглежда обаче печеливш, Николай нанесъл изтеглените числа върху електронния му еквивалент с идентичен сериен номер, като "пробил" сървъра на БСТ.

 

Адвокатите на Продан и Николай твърдят, че няма доказателства за измама и попитаха защо БСТ не е съобщил за "пробива" веднага след теглене на тиража.

Единственото изявление от БСТ по случая досега е на Янева. Фактори в тотализатора  не отговарят на телефоните си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5921 |08.08.2014 Закопчаха двама, опитали да отмъкнат 5 млн. лв. джакпот от тотото с фалшив фиш . 0| 4994 |27.07.2014 Джакпотите от тотото остават за четвъртък . 5| 5680 |23.03.2014 Варненец спечели 5. 58 милиона от тотото . 5| 6333 |29.12.2013 Софиянец удари милиони от Тотото за ЧНГ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads