Реклама / Ads
25| 5208 |18.02.2011 НОВИНИ

Тове Скарстейн се извини на България

.
Тове Скарстейн
Посолството на Норвегия в България изказа съжаление "за някои формулировки“ в интервю на посланик Тове Скарстейн, в което тя остро критикува българските власти.
 

Вчера норвежкият посланик даде интервю за Дойче веле, в което заяви, че в България подслушването се използва срещу политически опоненти, а полицията и прокуратурата не си вършат добре работата.

В петък от посолството обаче заявиха, че "скандалите с подслушване от последните месеци са вътрешен въпрос на България и посолството не е в позиция да ги коментира".

"Посолството изказва съжаление за някои формулировки в интервюто, от които може да се остане с впечатление, че българското правителство не прилага европейските стандарти по отношение на специалните разузнавателни средства. Посолството изразява и съжаление, ако в резултат на това е възникнало някакво недоразумение, че тези средства биха могли да бъдат използвани и за други цели", заявиха от норвежкото посолство.

Оттам уточниха още, че посланикът декларира и "пълната подкрепа на Норвегия за усилията на българското правителство за борба с корупцията и организираната престъпност и признава добрия напредък, постигнат досега".

Само преди ден Тове Скарстейн посочи, че скандалите я карат да мисли с тъга за политическата култура в България.

"Електронното следене и подслушването на телефонни разговори навсякъде в демократичните страни става само след санкция на съдия, който много добре трябва да проучи кому и за какво е нужна конкретната информация. Тя би могла да послужи за борба с организираната престъпност, но в случая става дума за удари срещу политически опоненти, а това не е част от нормалната европейска политическа култура. Политическите партии в България трябва да постигнат консенсус по противодействието на мафията и корупцията, а не да ги използват за собствените си противоборства. Това отнема много ресурси, привлича ненужен обществен интерес и хората вече нямат илюзии. Мисля, че всичко това ще окаже влияние върху решението за българското членство в Шенген. Всички европейци четат вестници, знаят какво става в България и затова не са уверени, че страната е постигнала европейските стандарти", каза още дипломатът пред Дойче веле.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4796 |18.02.2011 ЕК оцени реформаторския устрем на България . 4| 5139 |18.02.2011 ЕК: България трябва да продължи реформата в съдебната система . 5| 4996 |17.02.2011 ЕК размаха пръст пред България заради сателитните услуги . 3| 5570 |15.02.2011 България полудя да говори без пари по GSM

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads